DALIŞ TUTKUNLARININ DÜNYADAKİ GÖZDE MERKEZLERİ
Dünyada en fazla talep gören ekstrem sporların başında gelen dalış; farklı derinliklerde deniz ve okyanusun güzelliklerini görmek isteyenlerin tutkunu olduğu bir spor. Amatör ve profesyoneller tarafından yapılan ve tüple gerçekleşen bu spor ya da hobinin tutkunlarının vazgeçilmezi olan dünyanın en iyi dalış noktalarını yazımızda listeledik.
Dalış deyince ilk akla gelen, birçok otorite tarafından dünyada dalınacak ilk üç nokta arasında gösterilen Kızıldeniz, birçok farklı dalış noktasına sahip ancak Ras Muhammed Milli Parkı çölün ortasındaki görüntüsü ve bu kurak görüntünün aksine sualtı dünyasında sunduğu çok çeşitli canlılığı ile büyüleyici bir atmosfere sahip. Dalış yaptığınız an yarım metreden başlayan sualtı canlıları ve rengârenk mercan refisleri dalış tutkunlarının gözdesi olurken, Sina Yarımadası’nın güney ucunda bulunan Ras Mohammed Milli Parkı, Mısır’ın en iyi korunmuş ilk milli parkı olma özelliğine de sahip.
Sualtındaki büyülü dünya Kimbe Koyu, Hint-Pasifik’indeki mercan çeşitliliğin %60’lık kısmına ev sahipliği yapıyor. 900’e yakın resif balığı türü, balina ve yunuslar ile 400’den fazla mercan çeşidinin bulunduğu körfez, bu zenginlik ile denizlerdeki sualtı biyolojik çeşitliliğinin neredeyse %5’ini oluşturuyor.
24 Mart 1911’de Melbourne’den Cairns’e giderken batan devasa gemi, bugün dalış tutkunlarının en gözde merkezlerinden biri olmuş durumda. Batık, deniz canlıları için adeta yapay bir resif görevi görürken, mezar yeri olduğu için enkaza girilmesi ve dokunulması yasak. Yakından görmek isteyenler; okyanus canlıları, mercan refisleri ve 100 yıldan fazladır denizin altında eskiyen gemi batığı ile inanılmaz bir tecrübe yaşıyor.
1971’de keşfedilen, mavi suları ile dünyanın en iyi dalış noktalarından biri olarak gösterilen Büyük Mavi Çukur, etkileyici jeolojik yapısı ve batık mağara ağları ile dünyanın en harika 10 yerinden biri… Belize açıklarında bulunan Büyük Mavi Çukur, deniz kaplumbağaları, papağan balıkları, renkli mercan resifleri ile dikkat çekerken bilim insanları bu bölgenin bir zamanlar kurak topraklar olduğunu belirtiyor.
Ekvatorun güneyinde Yeni Gine’nin yaklaşık 1800 km kuzeydoğusunda bulunan Mikronezya Adaları’ndaki Truk Lagünü, 1944’te batan Japon deniz filosuna ait gemi enkazı ve sualtı canlılığı ile dalış severlerin gözde mekânlarından biri.
İzlanda’nın milli parkı olan Silfra, Kuzey Amerika ile Avrasya’nın arasında tektonik bir sınır. Silfra’da bulunan tektonik plakalar arasında yüzerken, plakalar arasından onlarca yılda süzülerek ve filtrelenerek oluşan berrak temiz su, dalış yapanlar için inanılmaz bir görüş mesafesi de sağlıyor.
Gökova Körfezi; masmavi suları, yemyeşil koyları, bol sualtı canlılığı ile ülkemizin en önemli dalış noktalarından biri ve her yıl dünyanın farklı yerlerinden profesyonel dalgıçları ağırlıyor. Amatör ve profesyonel tüm dalış severlerin tercihi olan Gökova’nın pek çok farklı noktası bu sporu yapmak isteyenler için ideal bir merkez.
1,718 okunma