Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21712
post-template-default,single,single-post,postid-21712,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN GENELLİKLE KARIŞTIRILAN İSİMLERİ

Büyükbaş hayvanların içine at, eşek, deve gibi canlılar da girer fakat başlığımız etini, sütünü ve gücünü kullandığımız, buna rağmen eğer çiftçi değil isek isimlerini sıklıkla karıştırdığımız sığırgilleri kapsıyor. Aşağıda büyük bir kısmının adı geçiyor, tabii en başta mitolojik öykülerde de kendine bolca yer bulan inek ve boğa geliyor.

1#

Büyükbaş hayvanlar cinslerine ve yaşlarına göre isimlendirilir, örneğin inek 2 yaşın üstündeki dişi sığırı ifade eder.

2#

Boğa ise 2 yaşın üstündeki erkek sığıra verilen isimdir. Boğalar damızlık olarak kullanılan büyükbaş canlılardır.

3#

Kısırlaştırılmış boğalara ise öküz ismi verilir. Genellikle tarlalarda çift sürmek, kağnı çekmek gibi işlerde yararlanılır.

4#

Manda, sığırgillerden farklı bir türdür. Dişi ve erkeği vardır, boynuzlu, siyah renkli ve oldukça güçlü büyükbaş canlılardır.

5#

İneğin yavrusuna altı ayını tamamlayana kadar erkek veya dişi olarak ayrılmadan buzağı denir. Bazı yerlerde süt danası da denmekte.

6#

1 ile 2 yaş arasında olan erkek ve dişi sığırlara dana denir. Aynı zamanda doğum yapmamış dişi danaya düve ismi verilir.

7#

Erkek danalar ise baba olana kadar tosun ismiyle anılır. Bu da yaklaşık olarak 1 ile 2 yaş arasındaki döneme denk gelir.

 24,170 okunma

Derya Ülkar