Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21204
post-template-default,single,single-post,postid-21204,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BU MEYVELER NASIL SOYULUR? YA BU SEBZELER NASIL AYIKLANIR?

Özellikle de kimi egzotik meyvelerin nasıl soyulup kesileceği konusu aşılması gereken bir sorun olarak karşımızda öylece durur. Mutfağımızda yer vermediğimiz veya sadece restoranlarda yemeyi tercih ettiğimiz kimi sebzeler de çiğ halleriyle bilmeyeni adeta ürkütür. Elinize aldığınızda ne yapacağınızı, işe nereden başlayacağınızı bilemezsiniz… İşte bu gibi durumlara sebebiyet verebilecek meyve ve sebzeleri masaya yatırdık, nasıl soyulup ayıklanacaklarını bir bir anlattık.

1#

Önce ananasın üst ve alt köklerinden yuvarlak ince birer parça kesin. Sonra kesim tahtasında dik konuma getirin ve bıçak yardımıyla kabukları yukarıdan aşağı doğru kesin. Kabuklarını soyduğunuz ananası yatay olarak tahtaya yatırın ve parmak kalınlığında doğrayarak yuvarlak dilimler elde edin. Dilimlerin tam ortasındaki kendini belli eden yuvarlak bölüm sert ve tatsızdır. Yemenin bir sakıncası yoktur fakat dilerseniz bıçak yardımıyla çıkarıp dilimlerinizi ananas halkalarına dönüştürebilirsiniz.

2#

Avokadoyu bıçak yardımıyla enlemesine ortadan keserek ikiye ayırın. Ortasındaki büyük çekirdek iki yarım meyvenin birinde kalacaktır, çekirdeği yerinden çıkarın. Ortadan kesme işlemini uzunlamasına da yapabilirsiniz fakat o şekilde çekirdeği çıkarmak biraz daha zorlayıcı olabilir. Kabuğunun içinde yumuşak bir dokuya sahip olan avokadoyu kaşık yardımıyla çıkarın ve dilimleyin.

3#

Hindistan cevizinin tepe kısmında üç göz göreceksiniz. Genellikle içlerinden biri kolayca delinebilecek yapıdadır. Sivri bir bıçağın hatta bir tornavidanın ucuyla o zayıf noktayı bulun ve delik açın. Meyvenin suyunu daha sonra içmek üzere bir bardağa boşaltın. Suyunu boşalttıktan sonra tahtaya yatay olarak yatırdığınız Hindistan cevizine bir iki kez çekiç yardımıyla vurarak çatlamasını sağlayın, sonra elinizle ortadan ikiye kırın. Elinizdeki iki yarım meyveyi birkaç küçük parçaya ayırın. Kahverengi kabukları soyarak meyvenin beyaz yumuşak kısmına ulaşın.

4#

Mangoyu bıçak yardımıyla ortadan ikiye ayırmalısınız fakat meyvenin ortasında büyükçe bir çekirdek bulunur. Bu yüzden bıçağı çekirdeğe değdire değdire meyvenin etrafında çevirin. Bir turu tamamladığınızda elinizle meyveyi ortadan ikiye ayırın, çekirdek yarımların birinde kalacaktır, yerinden kaşık yardımıyla çıkarın. Elinizdeki yarım meyvenin kabuğunu bir tabak gibi düşünün, tabağın içindeki meyveyi kare dilimlere nasıl ayırırsınız? Bıçağın ucuyla önce uzunlamasına sonra enlemesine keserek minik dilimler oluşturun. Fakat kesinlikle bıçakla kabuğu kesmeyin. Böylece mangonun kabuk kısmından parmağınızla içeri bastırdığınızda dilimler açığa çıkacak ve çatalla tek tek yemeniz kolaylaşacaktır.

5#

Kerevizin maydanoza benzeyen sap kısımlarını da pırasa gibi doğrayarak tüketebilirsiniz fakat kimilerini düşündüren patatese benzeyen biçimsiz gövdesinin nasıl soyulup kesileceğidir. Bunun için önce sap kısmını keserek gövdeden ayırmalısınız. Kerevizin yuvarlak gövdesini tahtaya yatırarak parmak genişliğinde dairesel dilimlere ayırın. Daha sonra tek tek dilimlerin etrafındaki kabukları soyun ve elinizdeki kereviz parçalarını küp küp doğrayarak yemek için hazır hale getirin.

6#

Kuşkonmazları ortadan ikiye kırmak istediğinizde kendi yerini bilerek olması gereken yerden kırılacaktır. Bu şekilde sap kısımlarını ayırmış olursunuz ve dileğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer sap kısımlarını tamamen atmak istemiyorsanız alt kısımlarında bulunan koni şeklindeki çıkıntıları temizlemeniz gerekir. Bunun için bir bıçak ya da sebze soyacağı kullanabilirsiniz. Kuşkonmazın pişerken her yerinin eşit yumuşaması için aynı kalınlıkta olması gerekir, bu oranı sebze soyacağı ile sağlamak daha kolay olacaktır. Sonrasında sebzenin alt tarafındaki beyaz kısmını küçük bir miktar keserek atın.

7#

Enginar, yaprakları da yenilebilen bir sebzedir ama siz çanak bölümüne ulaşmak istiyorsanız, önce tepesindeki kök kısmını bir miktar kesmeli, sonra da yaprakları çıkış yönüne doğru kopararak iyice azaltmalısınız. Enginarın kalbine yaklaştığınızı hissettiğinizde keskin bir bıçak yardımıyla sadece kök kısmının etrafını elma soyar gibi soyun. Beyaz kısmını tamamen ortaya çıkarın. Enginarı tahtaya yatırarak uç kısmında kalan yaprakları kendini belli eden yerden bıçak yardımıyla kesip uzaklaştırın. Elinizdeki enginarın gül gibi açılması için parmaklarınızla biraz gevşetin, fakat orta yerine parmağınızı sokmayın çünkü orada dikenli tüyleri bulunur. O tüyleri bir tatlı kaşığı yardımıyla tamamen temizleyin. Artık zeytinyağlı yemeğiniz için çanak enginarınız hazır durumda.

 2,759 okunma

Derya Ülkar