GÜNEŞ ENERJİSİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Dünyamız 8 milyara ulaşan nüfusu ile gittikçe kalabalıklaşan bir gezegen. Uçaklar, otomobiller, fabrikalar, ev ve iş yerlerinde kullandığımız tüm teknolojik ürünler için enerjiye ihtiyacımız var. Fosil yakıt kullanımının gezegenimiz için oluşturduğu dezavantajlar daha da görünür hâle gelirken, medeniyetimizin devamlılığı için alternatif temiz enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekliliği artık şüphe götürmez durumda. 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde, sahip olduğumuz tek yuvamızın, yani dünyamızın, doğal kaynaklarını koruyacak temiz enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin sağladığı faydaları listeledik.
Güneş enerjisi tamamen çevre dostudur. Karbon salınımı olmayan ve dolayısıyla karbon ayak izi bırakmayan bu enerji türü doğamızı kirletmez.
Atmosfere salınan metan ve karbondioksit gibi gazlar çevresel hava kirliliğine yol açtığı gibi, aynı zamanda sera etkisini arttırır. Fosil yakıtların sebep olduğu en önemli etkilerden olan sera gazı oranının yükselmesi ise gezegenimizin ısınmasına yol açar. Mevsim normallerinin dışında gerçekleşen sel baskınları, kuraklık, kasırga vb. diğer doğal olayların önüne geçmek için güneş enerjisi kullanılması artık bir gereklilik hâline gelmiştir.
Faturalardan elde edilen tasarruf, güneş panellerinin kapasitesine bağlı olarak değişir. Ayrıca kurulan paneller elektrik dağıtım şebekesine bağlı ise, YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Desteklenme Mekanizması) sistemi sayesinde ekstra maddi kazanç da sağlar.
Güneş enerji sistemlerinin en güzel yanı, kurulum gerçekleştikten sonra cebinizden para çıkmamasıdır. Panellerin kapasitesine bağlı olarak yapılan yatırımlar kendini kısa sürede amorti ederken, aylık elektrik ya da ısınma faturası tarihe karışır.
Enerjide dışa bağımlı ülkeler için tartışmasız en kolay çözümlerden biri güneş enerjisidir. Güneşli günleri az olan Almanya bile, 30.000 MW enerjisini güneş panellerinden elde etmektedir.
Kömür ve doğalgazla çalışan enerji santralleri filtre sistemine sahip olsalar da belirli ölçülerde su kullanmak zorundadır. Ancak güneş enerji sistemleri bu ihtiyacı da ortadan kaldırır.
2,762 okunma