KUŞ KADAR DİYEMEYECEĞİNİZ BÜYÜKLÜKTEKİ KUŞLAR
Kuş denince aklımıza hemen boyları santimlerle ifade edilen minik canlılar gelir ama kanatlarını açtığında karşısında duramayacağımız kuşlar da var yeryüzünde. Kuş dünyası o kadar büyük bir dünya ki içinde 10.000 kadar farklı tür bulunuyor, hatta bazı bilim insanları bu sayının 18.000’i bulabileceğini bile açıkladı. Her gün yakınımızdan onlarca küçük kuş uçar gider ama büyük kuşlarla hayatımız boyunca hiç karşılaşmayabiliriz de…
Güçlü gagaları ve büyük kursakları olan akbabaların kanat genişliği türlerine göre 1,5 ile 2,5 metre arasında değişebilir. Kanatları kapalı olduğunda oldukça fantastik bir görüntü veren yırtıcı kuşlar genellikle açık alanlarda iniş-kalkış yaparlar ve istisnaları saymazsak avlanmadan, ölen veya ölmek üzere olan hayvanları yiyerek beslenirler.
Boyu 1,5 metreye yaklaşabilen Japon turnaları Sibirya’da üreyen ve kış dönemlerinde Uzakdoğu ülkelerine giden göçmen kuşlardır. Japon kültüründe şansı, uzun ömrü ve sadakati temsil eden kuşların türüne göre renk detayları değişebilmektedir. Hayvanlar âlemi içinde en güzel dans eden canlılar olmaları da fazlasıyla mümkündür.
Açık denizlerde yaşayan, su üstünde uyuyan, gıdasını deniz canlıları yiyerek karşılayan albatrosların kanat uzunluğu 4 metreye yaklaşmaktadır. Kanatlar dışında kalan tüylerinin tamamı beyazdır. Su üstünde saatlerce uçabilen kuşlar, kanat yapıları sayesinde neredeyse kas enerjisi harcamadan uzun süre havada süzülebilirler.
İri su kuşlarından olan pelikanların en belirgin özelliği uzun gagasının altında yer alan geniş keseleridir. Avlarını bu kesede toplar ve kese sayesinde suyunu süzerler. Kanat genişlikleri 1,8 ile 3,5 metre arasında değişebilen kuşlar kış aylarını sıcak yerlerde geçirmeyi tercih eden göçmen kuşlardır. Fosil kayıtlarına bakılırsa mavi gezegenin 30 milyon yıllık sakinleridir.
İşte beyaz yaka tüyleri, omuzlarına tüylü bir pelerin atmış gibi duran halleriyle masallardan çıkıp gelmiş gibi görünen bir tür daha, And kondoru. Genellikle And Dağları ve Büyük Okyanus kıyılarında görülen kuşlar yuvalarını binlerce metre yükseğe yaparlar. Şili, Peru, Arjantin, Kolombiya gibi ülkelerin arma, posta pulu veya paralarında görebileceğiniz kuş da And kondorudur.
İnce yapıları, kanat ve boyun hareketlerindeki incelik, su üstünde sakince süzülen halleri kuğuları zarafetin simgesi haline getirmiştir. Başlarını öne doğru uzatarak uçan bu zarif kuşların, uçarken kanatlarının aldığı şekil nedeniyle müzikal bir ses çıkardığı da söylenir. Kanat genişliği 2,8 metreyi bulabilen kuğular oldukça iri yapılı kuş türleridir.
Kori bustard en büyük kuş türlerinden biridir. Kanat genişliği yaklaşık 3 metreyi bulabilen kuşlar yaşamlarının büyük bir kısmını uçmadan, geniş savanlarda yürüyerek geçirirler. Afrika’da yaşayan ve avlanmalar nedeniyle soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kori bustardlar küçük sürüngen, böcek, küçük kemirgen ya da tohum ve ot yiyerek beslenirler.
1,910 okunma