Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
16027
post-template-default,single,single-post,postid-16027,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
mısır piramitleri, gizze, keops

4 Bin Yıl Geçti Hala Dünyanın Gözbebeği

Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri Mısır’ın Gizze şehrinde bulunan Keops Piramidi’dir. Ama sadece o da değil, Mısır’da inşa edilen tüm piramitler tam da başlıkta söylediğimiz gibi dünyanın gözbebeği olmaya devam eden antik yapıların başında geliyor. Sayfamız bu konuyla ilgili…

1#
mısır piramitleri, gizze, keops

Mısır Piramitleri denince akıllara hemen Gizze’de bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos Piramitleri gelse de aslında büyük kısmı Eski ve Orta Krallık döneminde yapılmış 100’ün üzerinde piramitten söz edilmekte…

2#
mısır piramitleri, büyük piramit

Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit olarak da bilinen Keops Piramidi, 145,75 metre yüksekliği ile 4 bin yıl boyunca dünyanın en uzun yapısıydı. 1900’lü yıllar başlayana kadar da yeryüzündeki en büyük ve görkemli insan ürünü yapı olarak kabul gördü.

3#
mısır piramitleri, gizze, keops

Mısır Piramitleri’nin ilki MÖ 2630’larda yapılan ve basamaklı yapısı nedeniyle Adım Piramidi olarak da bilinen Zoser Piramidi’dir. Bu tarihi yapının mimarı ise Eski Mısır’ın önemli isimlerinden, yazar, heykeltıraş ve astronom İmhotep’ti.

4#
mısır piramitleri, büyük piramit

Mısır Piramitleri’nin ilgi odağı olmasının en büyük nedeni nasıl inşa edildiğinin anlaşılamaması ve içinde birçok gizem barındırmasıydı. Dünya dışı varlıklar tarafından yapıldığı senaryoları üzerinde bile duruldu ama sonra, çok sayıda insan gücü ile matematik, geometri ve fizik kurallarının mükemmel şekilde uygulanmasının sonuçları olduğu düşüncesi kabul gördü.

5#
mısır piramitleri, adım piramidi

4 bin yıl önce yapılmış piramitlerdeki matematiksel deha 21. yüzyıl insanını da şaşırtmaya devam ediyor. Örneğin, Keops Piramidi’nin taban köşelerinin birleştirilmesiyle bütün kenarları 229 metre olan bir kare elde ediliyor ve bu kenar uzunlukları arasındaki hata oranı % 0,1 bile değil!

6#
mısır piramitleri, kefren, mikeriros

Gizze’deki üç piramitte kullanılan taşlar yan yana dizilecek olsa 3 metre yükseklik ile 30.48 santimetre kalınlığında bir duvar olarak Fransa’yı çevreleyebiliyor. Piramitleri oluşturan taş blokların 2 milyon adeti bulduğu düşünülüyor.

7#
mısır piramitleri, kefren, mikeriros

Birkaç ton ağırlığındaki taş blokların nasıl taşınıp yerleştirildiği konusu da uzun süre tartışıldı. Tahminler, her taşın 20 kişi tarafından kaldırılmış ve inşa sırasında 10 bin kişinin çalışmış olabileceği yönünde…

 3,293 okunma

akin aksoy