BAŞKENTLER SERİSİ: KAHİRE
Yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahip olan Mısır, dünyanın en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir ülke. Kültürel ve ekonomik açıdan önemli olayların geçtiği, birçok savaş ve ilklerin yaşandığı Mısır’ın başkenti Kahire, Nil Nehri kenarına konumlanmış. Uzunca bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun vilayeti olan, 1922’de Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanan ve 1953’te cumhuriyeti ilan eden Mısır’ın başkenti Kahire, 20 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük başkentlerinden. Mumyalama teknikleri, barındırdığı kültürel hazineler ve mistik yapısıyla doğudan batıya herkesin ilgisini çeken Kahire’nin en dikkat çeken ve en çok ziyaret edilen ikonik yapılarını listeledik.
Neo-klasik tarzda inşa edilen Kahire Müzesi, Antik Mısır Uygarlığı, Roma İmparatorluğu ve Antik Yunan dönemine ait 120 bin eserle dünyanın en önemli müzelerinden bir tanesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. 1902 yılında resmi açılışını yapan Kahire Müzesi’ndeki eserler daha önce Giza Müzesi’nde sergilenirken, Mısır’a ait olan eserlerin Mısır’da kalması için başlatılan çalışmalar neticesinde Mısır medeniyetine ait birçok önemli eser Kahire Müzesi’ne taşındı. Kronolojik sırayla eserlerin sergilendiği müzenin en çok ilgi çeken bölümleri, Kraliyet Mumyaları Odaları ile Firavun Tutankhamon’un maskesi ve değerli eşyalarının sergilendiği bölümlerdir. Ortadoğu’nun en eski müzesi olan Kahire Müzesi hem mimarisi hem de içindeki eserlerle Mısır denince akla ilk gelen mekânlardan bir tanesi.
Âdeta müze başkenti olan Kahire’deki bir diğer ikonik mekân, Gayer Anderson Müzesi. Bu müze, İslam mimarisinin en önemli örneklerinden bir tanesi. Birbirine bağlı iki evden oluşan müze, ismini İslam arkeolojisi alanında önemli çalışmalar yapan İngiliz Gayer Anderson’dan alıyor. Memlûk Dönemi’nde inşa edilen mimarinin dünyada başka bir benzeri yok. Mobilyalar, halılar ve diğer antika eşyaların bulunduğu müze, Mısır Hükümeti’nin İslam eserlerini koruma ve kötü durumda olanları restore etme çalışmalarıyla eski şaşaalı günlerine dönmüş durumda. James Bond serisi olan “Beni Seven Casus” filminin bazı sahneleri de müzedeki kabul salonu ve terasında çekilmiş.
Kahire’deki tüm şehre hâkim seyir tepelerinden bir tanesine konumlanmış olan Mehmet Ali Paşa Camii’nin yapımına, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın isteğiyle 1830 yılında başlanmış ve tam 18 sene sonra cami tamamlanmış. 18. yüzyılda doruk noktasına ulaşan barok ve rokoko tarzın en güzel örneklerinden olan yapıda, mermer kaplamalar ve kubbe içlerindeki kalem işleri dikkat çeken detaylar arasında. Yapının mimarı ise İstanbul’dan getirilen Boşnak Yusuf. Caminin avlusundan Kahire’yi izlemek şehri ziyaret edenlerin ilk yaptığı etkinlikler arasında yer alıyor.
Nil Nehri’ndeki Rhoda Adası’nda bulunan saray, 1899-1929 yıllarında Prens Muhammed Ali Tevfik tarafından inşa edilmiş. Endülüs tarzı mermer çeşmelerle süslü sarayı ziyaret eden isimler arasında Winston Churchill gibi dönemin en ünlü politikacıları ve sanatçıları bulunuyor. Sarayın içerisinde 350 kadar antika Türk halısı, Kütahya seramikleri, Osmanlı şamdanları, el yapımı ahşap mobilyalar ve daha birçok değerli eşya var. 1955 senesinde ulusal müze olan sarayın kapıları 2015 senesinden beri ziyaretçilerine açık.
Önemli yapılarını Nil Nehri kıyısına kuran Mısırlılar, tüm dünya için büyük öneme sahip piramitleri de bu hat üzerine inşa etmiş. Kahire’de Gize Piramitleri, Büyük Piramit, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi Mısır’ın en çok ziyaret edilen yapıları. Sadece Mısırlıların değil, tüm dünyanın büyük ilgisini çeken piramitlerin en eskisi M.Ö. 2650 yılında inşa edilen Basamaklı Piramit. Çevresinde firavun ailesi için yapılmış pek çok mezar bulunur. UNESCO’nun ‘Dünyanın Yedi Harikası’ listesinde bulunan Keops Piramidi, M.Ö. 2589 senesinde Firavun Khufu için inşa edilmiş ve 145,75 metre yüksekliği ile Mısır’ın en büyük piramidi olma özelliği taşıyor. Kefren Piramidi’nin önünde yer alan ve Antik Mısır’da kutsal sayılan aslan ile firavun karışımı Sfenks Heykeli, piramitleri koruduğuna inanıldığı için piramitlerin önünde âdeta bir muhafız gibi konumlanmış. Aynı zamanda Sfenks Heykeli, bilinen en eski ve en büyük heykel unvanına da sahip. Bölgeyi ziyaret edenlerin şaşkınlığını ve hayranlıklarını gizleyemediği bu yapılar sadece Mısır’ın değil, tüm insanlık tarihinin en güzide yapıları arasında.
Kahire’nin merkezinde yer alan tarihi çarşı, Memlûk Sultanı Berkuk’un emri ile bölgeyi yöneten Carkas el-Halili tarafından 1382 yılında inşa edilmiş. Osmanlı döneminde Türk çarşısı olarak bilinen çarşıda; restoranlar, hediyelik eşya, halı, kahve ve baharat dükkânları bulunur. Ülkemizdeki kapalı çarşıya benzeyen Han el-Halili; dar geçitleri, labirente benzeyen mimari dokusu ve muhteşem baharat kokularıyla ziyaretçilerine zaman yolculuğu yaşatan bir alışveriş cenneti.
5,558 okunma