Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26613
post-template-default,single,single-post,postid-26613,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

YELKEN SPORU HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Arkeolojik bulgular ilk yelkenlilerin M.Ö. 10. yüzyılda Fenikeliler ve Mısırlıların kullandığını gösterirken; Akdeniz, Atlantik ve Pasifik gibi büyük deniz ve okyanuslarda rüzgâr gücünü arkasına alan birçok ticari yük ve yolcu yelkenlisi yüzlerce yıldır bu rotalarda kullanılmış. Binlerce yıl ulaşım aracı olarak kullanılan yelken, günümüzde daha çok spora ve hobiye dönüşmüş durumda. Rüzgârın ve denizin keyfini çıkarmak amacıyla kullanılan yelken sporuna ait detayları yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Dünyada ilk yelken kulüpleri 1700’lü yıllarda, Türkiye’de ise 1890’lı yılların sonunda ortaya çıktı. İlk yarış 1660’ta İngiltere’de York Dükü ile Kral II. Charles’in sahip oldukları iki yelkenli tekne arasında gerçekleşmiş, 1900’de ise yelken yarışı olimpiyat oyunlarına kabul edilmiştir.

2#

Deniz ve adrenalin tutkunlarının sporu olan yelkencilik, yüksek konsantrasyon gerektiren bir spordur. Rüzgâr sayesinde hareket ederek mesafeleri kateden yelken sporunun kendine has ekipmanları vardır. Ayrıca yelken sporu yapmak isteyen kişiler rüzgârın dilinden iyi anlamalı, yelkencilik terimlerini öğrenmeli ve profesyonel ekiplerden eğitim aldıktan sonra denize açılmalıdır.

3#

Dengede durmanın önemli olduğu yelkencilikte, dümeni nasıl hareket ettirebileceğini bilmek çok önemlidir. Rüzgârın gücü ve dümen kontrolü ile kilometrelerce mesafe yol alınabilen yelkencilikte, vücut kondisyonu ise önemli bir diğer konudur. Özellikle güçlü kollara sahip olunması gereken yelkencilikte başarılı olmak için; beden yelken ile uyum içinde olmalı, dengeyi sağlamalı, yorgunluğun üstesinden gelecek zihinsel ve bedensel kondisyona ulaşacak egzersizler yapılmalıdır.

4#

Yelken sporunda bedeni sudan koruyacak kıyafetlerin giyilmesi gerekir. Özel olarak üretilen, su geçirmez kumaşlardan elde edilen ekipmanlar kullanılmalı; cildi terletmeyecek, nefes aldıran, aynı zamanda rüzgârdan da koruyan materyallerden üretilen kıyafetler tercih edilmelidir. Yelken sporunda gerekli olan kıyafetler ise; pantolon ya da şort, tişört, spor ayakkabı ve su geçirmez bir monttur. Dileyen eldiven kullanabilir. Güneşten korunmak için şapka veya gözlük yeterli olacaktır.

5#

Yelkenciliğe başlarken tekneye bindiğiniz an dümeni ve yelkeni kullanarak rüzgâra karşı yelkenliyi hareket ettirmeniz gerekir. Rüzgâr gücü ile bir yelkenli tekneyi istediğiniz noktaya götürmeyi becerdiğiniz an bu sporu başardınız demektir. Yelkencilikte en önemli noktalardan biri de deniz trafiği hakkında bilgi sahibi olmaktır. Suyun üzerinde güvenliğinizi tehlikeye atacak sürprizlerin önüne daha karadayken geçmek gerekir.

6#

Yelken yarışları şamandıralarla belirlenmiş 10 ya da 20 millik güzergâh üzerinde yapılır. Yarışmacılar bu şamandıralar çevresinde dolanarak varış noktasına ilk ulaşan olmaya çalışır. Yarışlarda yelkenlerin birbiriyle çarpışmaması gerekir ki böyle bir durum olursa çarpışan yelkenliler için ceza dönüşleri uygulanır. Oldukça centilmen bir spor olan yelkencilikte soldan rüzgâr alan yelkenliler sağdaki yelkenliye yol vermek zorundadır. Aynı hatta ilerleyen yelkenlilerde ise rüzgârın estiği tarafta olan yelkenli, diğer teknelerin rüzgarını engellememelidir.

7#

Yelken sporunda amaç, belirlenen rotada yapılan müsabaka esnasında diğer rakip tekneleri geçmeye çalışmaktır. Yelken yarışlarında kullanılan tekne türüne göre iki farklı kategori belirlenir: Boardlar ve dingiller. Boardlar rüzgâr ve uçurtma sörfü, dingiller ise hareketli salmalı teknelerdir. Olimpiyatlarda ise optimist, laser, laser radial, 420 sınıfı ve techno 293 kategorilerinde yarışlar yapılır. Olimpik olmayan kategoriler ise Pirat, Dragon, Yat, Uçurtma Sörfü, Funbord ve 12 Kadem Dingil olarak sınıflandırılır.

 4,784 okunma

Derya Ülkar