Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21414
post-template-default,single,single-post,postid-21414,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

YAZ AYLARININ EN TATLI EN SULU EN KOKULU MEYVESİ ŞEFTALİ

Şeftali meyvesi mis gibi kokusu ve tatlı mı tatlı lezzetiyle neşemizi artırmak, hayatımıza renk katmak üzere haziran-eylül ayları arasında manav tezgâhlarına girer. Peki, günümüz insanı için mutluluk sebebi olan şeftalinin, anavatanı olan Çin’in mitolojik öykülerinde ölümsüzlük sembolü olduğunu biliyor muydunuz? Hatta ülkede şeftali şeklinde yapılan doğum günü pastaları da uzun ömür dilekleri için tercih ediliyormuş.

1#

Rosaceae yani gülgiller familyasından olan şeftalinin 2-2,5 metrelik ağacı ilkbaharda yabani güllere benzetilen pembe çiçekler vermeye, meyveleri ise tam manasıyla yaz başında olgunlaşma başlar. Ilıman iklimleri seven ağaç ülkemizde en çok Bursa ile bilhassa Ege ve Akdeniz şehirlerimizde yetiştirilir.

2#

Ülkemizde şeftalinin sweet lady, silver king, super red gibi 60’dan fazla çeşidi bulunur. En çok sorulan sorulardan biri ise nektarin meyvesinin bir şeftali olup olmadığıdır. Aslında nektarin tek bir gen mutasyonu ile tüysüzleşen şeftalidir, onun da çok sayıda çeşidi vardır, şeftaliden daha küçük ve serttir. Şeftalinin tüylü kabuğuna alerjisi olanlar genelde nektarin yemeyi tercih ederler.

3#

Şeftali renkli ve tüylü kabuğundan tutun, sarı meyvesi ve sert çekirdeğine kadar her detayı ile kıymetli bir meyvedir. Örneğin şeftali çekirdeği kül oranı az, kükürt oranı düşük olduğu için çevreci bir yakıt olarak sanayinin pek çok kolunda değerlendirilir. Hatta birtakım işlemlerden geçirilen şeftali çekirdeği hayvan yemi olarak da kullanılır.

4#

Kalori oranı düşük, besleyici yönü yüksek olan bu meyvenin sıvı hali de çeşit çeşittir. Taze taze suyu sıkıldığında yoğun kıvamı ve aromasıyla damaklara keyif verir. Tarçınlı kompostosu yapıldığında yaz günlerinin serinletici ve lezzetli başka bir içeceğine dönüşür. Soğuk çay dendiğinde fazlasıyla yakıştığı için akla ilk gelen meyve yine şeftalidir.

5#

Şeftaliyi kahvaltı sofralarından da eksik etmemek gerekir. Bunun en iyi yolu elbette rengi ve lezzetiyle keyiflendiren reçelini yapmaktır. Hem böylece meyveyi kışa taşımak, tüm yıl boyunca tadından ve vitaminlerinden faydalanmak mümkün hale gelir. Kahvaltılarda tüketmenin başka bir yolu da marmeladını yapmaktır. Dilim ekmek üstüne sürülmüş şeftali marmeladının yanındaki içecek ise mutlaka çay olmalıdır.

6#

Şeftalinin en çok uyum sağladığı tariflerin başında hamur işi tatlılar gelir. Kâh kek içine marmeladını karıştırarak kâh tart hamuru üstüne taze meyve dilimlenerek kullanılabilir. Küp küp doğranarak şekerle bir süre pişirilmiş şeftali harcını tart üstüne dökmek ve sonra fırına vermek de enfes tariflerden biridir. Magnolya, dondurma, muffin gibi çok sayıda tarifte şeftali kullanılabilir.

7#

Şeftali dilimlerini esmer şeker ve tereyağı ile bir tavada 5-6 dakika çevirip karamelize ederek de basit ama lezzetli bir tatlı yapılabilir. Siz de ister karamelize ettiğiniz şeftali dilimlerini ister taze doğradığınız şeftali dilimlerini dondurmadan salataya birçok lezzetin yanında servis edebilir, hem gözlere hem damaklara hitap edebilirsiniz.

 2,669 okunma

Derya Ülkar