YAŞINIZ KAÇ OLURSA OLSUN EVDE AİLECEK OYNAYABİLECEĞİNİZ OYUNLAR
Bu oyunlar hem zihninizi çalıştıracak hem evde bir heyecan dalgası yaratacak, hem de keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak türden. Kaç kişi olursanız olun, yaşınız kaç olursa olsun, ister kelimelerden ister sayılardan isterseniz stratejiden hoşlanın, aralarında mutlaka kendinize göre bir oyun bulacaksınız. Şimdiden iyi eğlenceler…
Kızmabirader üzerine nostalji üretilebilecek bir masa oyunu çünkü bir dönem evlerin vazgeçilmez eğlence araçlarından biriydi. Bu oyunla keyifli dakikalar geçirmek için iki ya da dört kişi olmanız yeterli. Unutmayın, seçtiğiniz renge ait dört piyonunuzu oyun tahtasının ortasındaki aynı renk alanına taşımak için sadece şansa değil doğru hamlelerde bulunmaya da ihtiyacınız olacak.
Evde tek başına ya da ailece bir arada olabilirsiniz. Zihninizi hem çalıştıracak hem de rahatlatacak bir oyun olarak, altından kalkabileceğiniz büyüklükte bir puzzle almaya ne dersiniz? Altından kalkabileceğiniz diyoruz çünkü parçaları birleştirerek fotoğraf ya da resmi tamamlamaya dayalı bu oyunun 100 parçalısı da var, 1.000, 3.000, hatta 10.000 ve 20.000 parça olanı da!
Dama, genellikle 64 kareden oluşan bir tahta üstünde, farklı iki renge ait taşlar ileri sürülerek oynanan bir oyun. Anladığınız üzere oyun iki kişiliktir ve bu kişilerden taşlarını kaybetmeden ilerlemeleri için doğru stratejiler geliştirmeleri beklenir. Kökleri Eski Mısır’a kadar dayanan damanın teknikleri bilindiği takdirde oyunun rakibiniz için daha zor ve hepiniz için çok daha keyifli hale geleceğini söylemeliyiz.
Dünyada bir spor dalı olarak kabul edilerek turnuvaları düzenlenen satrancı evinizde oynamaya ne dersiniz? İki kişilik bu masa oyununu öğrenmeniz belki biraz zaman alabilir… Ama bir kere başladığınızda, karşı tarafın şahını mat etmek için zihninizi çalıştırarak geçireceğiniz dakikalar, hatta saatler bu çabaya fazlasıyla değecektir.
İşte nostaljik bir oyun daha, isim-şehir. Aynı zamanda hiç eskimeyecek, ne zaman oynansa aynı tadı verecek bir oyun. İhtiyacınız olan sadece birer kalem ve kâğıt. Katılımcı sayısında sınır bulunmuyor. Önce kâğıtlar İsim, Şehir, Bitki, Hayvan, Eşya, Ülke kategorilerine ayırılıyor, sonra bir harf seçilerek bütün kategoriler bu harfle başlayacak şekilde dolduruluyor. İki önemli nokta: Birbirinizden kopya çekmemelisiniz ve süre sınırlı olmalı.
Go, kökeni Çin’e ve oldukça eskiye dayanan, hatta dünya üstünde oynanan en eski oyun olduğu iddia edilen iki kişilik bir strateji oyunu. Uzakdoğu kökenli olunca haliyle oyunda öğrenci, usta, profesyonel gibi kategoriler olması da kaçınılmaz olmuş. Siyah ve beyaz renkteki taşlarla, özel tahtası üstünde alan ve hâkimiyet kurma amacı güdülen oyun oldukça basit kurallara sahip ama bitirip bırakması o kadar kolay değil.
Tavlanın ülkemizde en çok oynanan oyunlardan biri olduğu biliniyor. İki farklı renkteki taşlar ve bir çift zar ile özel kutusu üstünde oynanıyor. Zar atıldığında ortaya çıkan kombinasyonların Hep Yek, Dü Beş, Penc-ü Se, Şeş Beş gibi isimleri dilimize Farsça’dan geçmiş. İçinde şans da barındıran tavla elbette olasılıkları iyi hesap etmeye ve stratejiye de dayanıyor.
Ve çeşit çeşit bulmacalar… İster tek başınıza kelime avı bulmacası ya da sudoku çözün (bu arada sudoku adını Japon dilinde “sayı tek olmalı” tümcesinin baş harflerinden alıyor), isterseniz okuyup ev halkından cevaplar bekleyeceğiniz kare bulmaca. Hepsinin ortak yanı zihninizi açarak iyi zaman geçirmenizi sağlayacak olması.
3,813 okunma