VE İKİ DENİZE KIYISI OLAN BİR ŞEHİR DAHA: TEKİRDAĞ
Kültür ve Yaşam’da il il gezdiğimiz ülkemizin bazı şehirleri için bu başlığı kullanmıştık: İki Denize Kıyısı Olan Şehir. O şehirlerimiz İstanbul (Karadeniz- Marmara), Kocaeli (Karadeniz-Marmara), Balıkesir (Marmara-Ege), Çanakkale (Marmara-Ege), Muğla (Ege-Akdeniz). Ve bir tarafı küçük de olsa, işte iki denize kıyısı olan bir şehrimizle daha karşınızdayız: Tekirdağ (Karadeniz-Marmara).
Karadeniz ve Marmara Denizi dışındaki komşuları İstanbul, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli olan Tekirdağ ülkemizin büyükşehirlerinden biridir. 11 ilçesinden Çerkezköy, Marmaraereğlisi, Süleymanpaşa ve Şarköy yazlık yerleşimlerin çok bulunduğu, çevre illerin sayfiye bölgesi olarak ilgi gösterdiği yerlerdir.
Tekirdağ’ın kıyı şeritleri yerli-yabancı turistler tarafından en çok rağbet edilen yerler iken, dağlık bölgelerde yamaç paraşütü sevenler ve off-road tutkunları yaz-kış keşfe çıkar. En yüksek noktası 945 m. rakımlı Ganos Dağları’dır fakat bu alanı saymazsak fotoğrafta gördüğünüz gibi şehir oldukça düz bir yapıya sahiptir. Şehrin düz ve dağlık bölgeleri birbirine alternatif doğa yürüyüşlerine de olanak sağlar.
60 km. uzunluğunda bir sahil şeridine sahip olan Şarköy ilçesi mavi bayraklı deniziyle ülkemizin medarıiftiharları arasındadır. İlçe sınırları içinde bulunan Hoşköy de sunduğu sakin atmosfer ve eşsiz doğa manzaralarıyla ünlüdür. Eğer yolunuz buralara düşerse fotoğraf makinanızı mutlaka yanınıza almanızı öneririz.
Kumbağ, özellikle İstanbulluların günü birlik tatiller için tercih ettiği, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı beldesidir. Deniz turizminin çok hareketli olduğu bölgede orman içindeki tesisler de yaz aylarında ve hafta sonları dolup taşmaktadır. Bölge su sporları için elverişlidir, bu arada şehrin genelinde yelken sporunun son derece popüler olduğunu da bilgi olarak ekleyelim.
Şarköy ilçesine bağlı olmakla birlikte ilçe merkezine 35 km. mesafede bulunan Uçmakdere aslında eski bir Rum köyüdür. Rumların “Avdimo” yani “hoş yer” dediği yere Yörükler ise “Avdin” der. Köy yaşamının, doğal ürünlerin peşinde olanlar için güzel bir alternatif olan Uçmakdere, yamaç paraşütüyle uçmak isteyenler için de harika bir lokasyon.
Tarih meraklıları için önereceğimiz mekân ise özellikle Macar turistler için oldukça ilgi çekici olan Rakoczi Müzesi olacak. Burası, Macaristan’ın Avusturya’ya karşı mücadele etmiş bağımsızlık kahramanı Ferenc Rakoczi’nin Osmanlı’ya sığındığı dönemde kaldığı ve günümüzde müze olarak ziyaret edilebilen ev 17. yüzyıla ait bir Türk evi.
Kirazı, üzümü, zeytini, peyniri, zeytinyağı, manda yoğurdu, peynir helvası ile öne çıkan Tekirdağ’ın en ünlü lezzeti hiç şüphe yok ki köftesidir. Hatta sadece şehir sınırları içinde değil İstanbul başta olmak üzere diğer illerde de vazgeçilmez bir köfte çeşididir. Tekirdağ köftenin özelliği etin sinirlerinden iyice arındırılmış olması ve odun ateşinde pişmesidir. Servis sırasındaki eşlikçileri ise piyaz, acı sos ve ızgara edilmiş sivri biberdir.
9,374 okunma