Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
23511
post-template-default,single,single-post,postid-23511,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

UNUTULMAZ BESTELERİN SAHİBİ: MELİH KİBAR

Bazı şarkılar vardır ki nerede, ne zaman duyarsak duyalım bizi ilk dinlediğimiz yıllara, en güzel anılara götürür. Melih Kibar’ın eşsiz birer nostalji öğesine dönüşen besteleri de böyledir. Sanat tarihimizin önemli isimleri arasında yer alan müzik adamını, hayatından ve sanatından kısa kesitlerle karşınıza getiriyoruz.

1#

İstanbul doğumlu Melih Kibar, küçük yaşlarda başladığı müzik hayatını lise yıllarında kurulan ve daha sonraları Dönüşüm ismini alacak okul orkestrası ile profesyonel hayata taşıdı. Timur Selçuk’la yolları kesiştiğinde ise sanatçının orkestrasında çalışmaya başladı, 1974 yılında çıkan Timur Selçuk Orkestrası isimli albümde org çaldı. Önemli çıkışı ise TRT’nin, 1975 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk kez katılacak Türkiye’nin, elemelerde kullanmak için bir sinyal müziği bestelenmesine karar vermesi ve Timur Selçuk’un yönlendirmesi üzerine Çoban Yıldızı’nı bestelemesiyle gerçekleşti. Bu beste daha sonra pek çok Yeşilçam filminde kullanıldı ve zihnimize kazındı.

2#

Melih Kibar denince akıllara ikinci bir isim gelir ki o da birlikte çok sayıda esere imza attığı eşi Çiğdem Talu’dur. Melih Kibar gibi Robert Kolej’de eğitim görmüş olan Talu, İngilizce öğretmenliği yaparken şarkı sözü yazmaya başlamış, hatta 1972 yılında kaleme aldığı Ağlıyorum Yine isimli ilk güftesiyle, Nilüfer’e ait Kalbim Bir Pusula plağının bir yüzünde yer almıştır. Çiğdem Talu, 1975 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerine, Füsun Önal, Yeliz ve Uğur Akdora’ya verdiği sözlerle katılmış ve bu yarışmada Melih Kibar’la tanışmıştır.

3#

Söz ve bestesiyle Türk pop müziği dünyasına unutulmaz eserler bırakan ikilinin ilk üretimi, Erol Evgin’in 1976 yılında çıkardığı 45’likteki İşte Öyle Bir Şey şarkısı olmuş, aynı plağın diğer yüzünde yine ikiliye ait Sevdan Olmasa şarkısı yer almıştır. Erol Evgin’den dinlemeye alışık olduğumuz Bir de Bana Sor, Söyle Canım, Hep Böyle Kal gibi şarkılar, Talu ve Kibar çiftine aittir. Birlikte yaptıkları müziğe dair yıllar sonra Erol Evgin’in şu sözleri kayıtlara geçmiştir: “Bizim ortak görüşümüz şuydu: Bir ülkenin popüler müziği, o ülkenin klasik müziğinin güncel ve doğal bir uzantısı olmalıdır. Bu düşünceyle Melih çok zengin makamlı ezgiler yakaladı. Çiğdem derinliği olan sözler yazıyordu. Ben de Türk gibi okumaya çalışıyor, sıcak ve içten bir yorum katıyordum. Böylece kentleşmekte olan Türkiye’de kimlikli bir kent türküsü oluşturduk.”

4#

İkili, Erol Evgin dışında Zerrin Özer, Nil Burak, Füsun Önal gibi sanatçılara çok sayıda eser verdi. Melih Kibar’ın, hepimizin ezbere bildiği film müziklerinde de imzası vardır. Neşeli Günler’den Aile Şerefi’ne, Hababam Sınıfı’ndan Çiçek Abbas’a, Dila Hanım’dan Devlerin Aşkı’na ve daha pek çoğuna… Sanatçı, Hababam Sınıfı film müziği ile Altın Portakal Film Müziği Ödülü’nü, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı isimli tiyatro oyununa yaptığı müziklerle Afife Tiyatro Ödülleri / En İyi Besteci ödülünü aldı. 1951 yılında dünyaya gelen Melih Kibar, 7 Nisan 2005 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

 3,986 okunma

Derya Ülkar