Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18141
post-template-default,single,single-post,postid-18141,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Türkiye’nin Yüz Ölçümü En Büyük İkinci İli: Sivas

Sivas, İç Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri. Aynı zamanda Türkiye’nin Konya’dan sonra yüz ölçümü en büyük ikinci ili. Farklı dönemlere ait tarihi birikimlerinin yanı sıra geniş coğrafyaya yayılan doğal güzellikleriyle de öne çıkan şehirde kış ayları oldukça çetin geçiyor. Bu nedenle Sivas’a seyahat amaçlı gitmek için en doğru zaman ilkbahar ve sonbahar ayları ile yaz aylarında düzenlenen festival dönemleri diyebiliriz.

1#

Sivas’ın ilginç tarafı İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ilçeleri bulunmasıdır ve bu kadar geniş bir alana yayılması kültürel çeşitliliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Şehre gider gitmez uğranması gereken yer ise Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet eserlerinin bir arada olduğu Cumhuriyet Meydanı’dır.

2#

Cumhuriyetimizin kurulmasında büyük bir öneme sahip olan Sivas Kongresi’nin gerçekleştiği bina günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açık durumda. Hem o dönemlere ait önemli belge ve eşyalar hem de şehrin kültürüne ait etnografik eserler şehrin merkezindeki müzede görülebilir.

3#

Divriği ilçesinde bulunan 13. yüzyıla ait Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı. Bir cami ile ona bitişik bir darüşşifadan oluşan tarihi yapının taç kapıları ve iç kısımlarındaki mimari detaylar, tüm Türk-İslam eserleri arasında öne çıkmasını sağlayacak kadar dikkat çekicidir.

4#

Çift minareli taç kapısındaki hayvan figürleri, yıldız ve hayat ağacı motifleri ile muhteşem bir görüntüye sahip olan Gök Medrese Sivas’ın en özel tarihi mekânlarından biridir ve kitabesinde yapımı ile ilgili şöyle yazar: “Ulu sultan, yüce şahlar şahı, dünya ve dinin yardımcısı Kılıç Arslan oğlu Keyhüsrev’in devleti zamanında yapılmıştır. Allah devletini daim eylesin.”

5#

Çevresinde doğa yürüyüşü yapıp manzarasına karşı çayınızı yudumlayabileceğiniz Sızır Şelalesi SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştı. Gemerek ilçesinde Çat Ormanları içindeki Göksu Çayı üstünde bulunan şelale kent merkezine 135 km. mesafede olmasına karşılık yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

6#

Ülkece en sevdiğimiz çoban köpeklerinden olan Kangal, adını ait olduğu ilçeden alıyor yani Sivas’ın Kangal ilçesinden. Fakat Orta Asya’nın Kanglı Türk boyunun göçerken yanında getirdiği düşünülen köpeğin adını ilçeye vermiş olması da mümkün. Bununla birlikte fazla bilinmese de ilçenin Kangal köpeği gibi koyunu ve balıkları da ünlü.

7#

Sivas mutfağı, İç Anadolu mutfakları içinde belki de en özgün olan mutfak. Kebaptan hamur işlerine farklı seçenekler bulunduran menüsünde sık kullanılan ürün ise yeşil mercimek. İçine erişte şeklinde hamur katılarak yapılan kesme aşı ya da bulgur ve domates eşliğinde yapılan mercimek badı misafirlere en çok ikram edilenlerin başında geliyor.

 3,042 okunma

akin aksoy