Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
7655
post-template-default,single,single-post,postid-7655,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Sosyal Anksiyete Bozukluğu 8 Madde İle Sosyal Fobi

Günümüzün stres dolu şehir yaşamı, iş yaşamının zorlu kariyer basamakları bireylerin güçlükler yaşamasına hatta bazı durumlarda ruhsal sorunların baş göstermesine sebep olabilir. Yoğun strese maruz kalanlar aşırı gerginlikten kaynaklanan ağrılar, depresif bir ruh hali gibi sonuçlarla yüz yüze kalırken bazıları sosyal fobi rahatsızlığı yaşayabilir. Günümüzde psikolog ve psikiyatristlerin en sık karşılaştığı şikâyetler arasında yer alan sosyal fobiyi 8 madde ile listemize taşıdık.

1#

Türkiye Psikiyatri Derneğinin belirttiği üzere sosyal fobi, kişilerin başkalarıyla etkileşimde bulunacakları zaman kuvvetli endişe hali yaşamaları şeklinde kendini gösterir. Bu endişe hali, bireyin sosyal hayatını etkilemeye başladığı zaman, sosyal fobi rahatsızlığı yaşanabilir.

2#

Sosyal fobi yaşayan kişi, çevresi tarafından olumsuz bir şekilde yaftalanmaktan çekinir ve bu durum, devamlı bir endişe içinde olmasına, toplum içinde bulunmaktan kaçınmasına, diğer bireylerle iletişim kurarken tutukluk yaşamasına sebep olur.

3#

Aslında yaşanan bir çeşit kısır döngüdür çünkü bireyin yaşadığı gerginlik onun daha garip davranışlar sergilemesine, daha garip davranması da endişe halinin artmasına sebep olur. Bu noktada birey, sosyal ortamlardan uzak durmaya çalışan, insanlardan kaçınan, içine kapalı bir ruh haline bürünür.

4#

Türkiye Psikiyatri Derneği, sosyal fobinin en sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olduğunu belirtmektedir. Üstelik sosyal fobi sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülmektedir. Uzman olmayan kişiler sosyal fobi ile çekingen kişilik özelliklerini birbirine karıştırabilir, bu sebeple doktor görüşü almak çok önemlidir.

5#

Sosyal fobinin herkeste farklı belirtileri olabilir fakat en sık görülenler: Kişinin, bir topluluğun ya da başka bireylerin önünde dikkat odağı olduğu zamanlarda su yüzüne çıkan, aşırı terleme, kızarma, titreme, konuşmada tutukluk gibi durumlardır.

6#

Çağımızın en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklarından biri olan sosyal fobinin sebebi, psikolojik, biyolojik ya da çevresel olabilir. Biyolojik kaynaklı sosyal fobiye kalıtımsal da olabilen hormon düzeyleri ile ilgili sorunlar yol açar.

7#

Psikolojik faktörler sebebiyle oluşan sosyal fobide, genellikle geçmişte yaşanan bir travma, etkileyici bir olay söz konusudur. Çevresel faktörlerle oluşan sosyal fobi ise kişinin deneyimlerine dayanır, başka bir kişinin topluluk önünde utanç verici bir durumda kaldığına şahit olanlar sosyal fobi geliştirebilir.

8#

Sosyal fobi rahatsızlığı yaşıyorsanız yapmanız gereken bir uzmana başvurmaktır. Böylece yaşadığınız sorunların gerçekten psikolojik bir rahatsızlık olup olmadığından emin olabilirsiniz. Sosyal fobinin ilaç ve psikoterapi ile tedavisi mümkündür. Tedavide başarıyı etkileyen faktörler arasında hastanın tedaviye istekli ve inançlı olması ilk sırada yer alır. Ayrıca sosyal fobiye eşlik eden başka rahatsızlıkların bulunmadığı durumlarda tedaviden daha hızlı cevap alınmaktadır.

 1,478 okunma

akin aksoy