Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
29874
post-template-default,single,single-post,postid-29874,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

SONBAHARA ÖZEL GEZİ ROTALARI

Sonbahar ayları, kimileri için hüzünle özdeşleşse de doğanın renk cümbüşünü ve dinginliğini arayanlar için en sevilen mevsimlerden biridir. Havanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu bu dönem, seyahat etmek için mükemmel bir zaman sunar. Ağaçların altın sarısı, turuncu ve kırmızı tonlarıyla bezeli doğanın huzur dolu sessizliğini yaşamak, stresin etkilerinden arınmak ve şehir hayatının koşuşturmacasından bir süreliğine uzaklaşmak isteyenler için eşsiz bir fırsattır. Ayrıca bu dönemde yapılan geziler, taze meyve ve sebzelerin hasat zamanına denk gelen festivallere katılarak yerel kültürü daha yakından tanıma imkânı sağlar. Sonbaharın tüm güzelliklerini doyasıya yaşayabileceğiniz ve altın sarısı ağaçların süslediği rotaları sizin için derledik.

Birgi, İzmir

İzmir’e bağlı Ödemiş ilçesindeki Birgi; tarihî evleri, taş sokakları ve zengin kültürel mirasıyla sonbaharda gezilecek en güzel rotalardan biri. Köydeki camiler ve konaklar, Osmanlı dönemine ait mimari örnekler geçmiş zamanın izlerini taşımaktadır. Sonbahar aylarında köyde yürüyüş yaparken serin hava ve doğanın sessizliği, sakin bir kaçamak arayanlar için huzur verici bir ortam oluşturur. Yerel pazarları ve el yapımı ürünleriyle ünlü Birgi’de taze sebze ve meyvelerin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı gibi yöresel lezzetler de bolca bulunur.

Amasra, Bartın

Karadeniz’de, Bartın iline bağlı Amasra’da sonbaharda dökülen ağaç yaprakları denizin mavisi ile birleştiğinde muhteşem manzaralar oluşturur. Yaz sezonundaki kalabalıkların çekilmesiyle Amasra, sonbaharda daha sakin ve huzurlu bir atmosfere kavuşur. Doğa yürüyüşleri, fotoğraf çekimleri ve bisiklet turları gibi açık hava aktiviteleri için oldukça idealdir. Amasra Kalesi, Roma döneminden kalma Antik Amasra Tiyatrosu, yöreye özgü el emeği hediyeliklerin satıldığı Çekiciler Çarşısı ve Küçük Liman gibi doğanın ve tarihin buluştuğu birçok gezilecek yere sahip olan Amasra’nın sakin plajlarında gün batımını izlemek de oldukça keyifli. Ayrıca sonbahar mevsimi taze balık ve deniz ürünleri ile ünlü Amasra salatasını tatmak için de en ideal zaman.

Nusratlı Köyü, Çanakkale

Nusratlı, Edremit Körfezi’nde, Assos ve Altınoluk gibi turistik bölgelere oldukça yakın konumda bulunan, doğal ve tarihî güzelliklerle çevrili Kaz Dağları’nda yer alan küçük bir köydür. 15. yüzyılda kurulan köy, tarihî taş evleriyle özgünlüğünü günümüze kadar korumayı başarmıştır. Ayrıca, köyde milattan önceki dönemlerde kurulan Gargaros Antik Kenti de bulunur. Tıbbi aromatik bitkileri, geleneksel metotlarla ürettikleri yerel ürünleri, kaplıcası, havadaki oksijen oranı ve temiz havası ile tüm dünyanın dikkatini çeken Nusratlı Köyü’nde doğa yürüyüşçüleri için oldukça keyifli rotalar bulunuyor. Nusratlı’nın, 16. yüzyılda Mısır Seferi’nden dönen dört askerin, köyün 1 kilometre doğusundaki Musatpınarı’na yerleşerek oluşturdukları obayla kurulduğuna inanılıyor.

Titus Tüneli, Hatay

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan ve Roma döneminden kalma bir mühendislik harikası olan Titus Tüneli, M.S. 1. yüzyılda Roma İmparatoru Vespasianus tarafından, dağlardan gelen sel sularını kontrol altına almak ve limanı korumak amacıyla inşa edilmiştir. 1.380 metre uzunluğunda, yaklaşık 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde olan bu etkileyici yapı, tarihî ve mimarî açıdan büyük bir öneme sahiptir. Tünelin devamında yer alan Beşikli Mağarası olarak bilinen kaya mezarları da görülmeye değerdir. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Titus Tüneli’ni Hatay’ın yazın kavurucu sıcaklarının aksine, sonbaharda keşfetmek daha keyifli ve konforlu olacaktır. Tünel çevresindeki doğa, sonbaharın büyüleyici renklerine bürünürken, bu manzaralar eşliğinde Hatay’ın ünlü yöresel lezzetlerini de deneyimleyebilirsiniz.

Yörük Köyü, Karabük

Karabük’teki Safranbolu’ya yakın konumda bulunan tarihî Yörük Köyü, Safranbolu evleriyle benzer mimari özelliklere ve köklü bir geçmişe sahiptir. Köy, adını 14. yüzyılda buraya yerleşen Yörük Türklerinden almıştır. Günümüze kadar korunmuş olan geleneksel Osmanlı sivil mimarisi ile ünlü bu köy, 1997 yılında “Kentsel Sit Alanı” ilan edilmiştir. Çamaşırhane, Kastamonu Konağı ve Sipahioğlu Konağı gibi Osmanlı dönemi yapılarının en güzel örneklerini barındıran Yörük Köyü’nün taş döşeli sokaklarında gezinirken eski Osmanlı yaşam tarzını sürdüren ailelerle karşılaşabilir ve onların kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Sonbaharda, ağaçların sarı ve kırmızı tonlarına bürünmesiyle köy, büyüleyici manzaralar sunar. Serin ve temiz havası, tarihî dokusuyla birleşerek huzurlu bir atmosfer oluşturur. Yörük Köyü, aynı zamanda Karabük ve Safranbolu mutfağının lezzetlerini tatma fırsatı da sunar. Gözleme, tarhana çorbası, cevizli kömeç ve Safranbolu’nun ünlü safranlı lokumu gibi yöresel tatları deneyebilir, köyde üretilen ev yapımı reçel ve turşuları satın alabilirsiniz. Mimarisi ve kültürel dokusuyla pek çok dizi ve filme ev sahipliği yapmış olan köy hem tarihî hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir.

Şavşat, Artvin

Artvin’in doğası ve kültürel zenginlikleriyle ünlü ilçesi Şavşat, 2015 yılında Türkiye’nin ilk ve tek Cittaslow (Sakin Şehir) unvanını almıştır. Artvin’in en gözde doğal güzelliklerinden biri olan Şavşat Karagöl, sonbaharda bambaşka bir atmosfere bürünür. Temiz havası ve zengin bitki örtüsüyle öne çıkan Sahara Yaylası, bu mevsimde adeta bir renk cümbüşüne dönüşür. Altın sarısı, kırmızı ve turuncu tonlarına bezenen yaylaları, orman yolları ve göllerine yansıyan dağ manzaraları, fotoğraf tutkunları için eşsiz kareler sunar. Köy fırınlarında geleneksel yöntemlerle pişirilen kete ve pileki ekmeği, taze sebzelerle hazırlanan pancar diblesi ve lahana yemekleri gibi yöresel lezzetleri tatmak için en uygun zaman sonbahardır. Ayrıca, bu dönemde düzenlenen yayla festivallerine katılarak bölgenin kültürünü yakından deneyimleyebilirsiniz.

Cumalıkızık, Bursa

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık Köyü, Osmanlı dönemine ait mimari eserlerin en iyi korunduğu yerlerden biridir ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Tarihî dokusunu günümüze kadar koruyabilmiş evleri ve sokaklarıyla ünlü olan köy, 1300’lü yıllarda Osmanlı’nın Bursa’ya yerleştiği ilk dönemlerde kurulmuştur. Taş ve kerpiçten yapılmış, bugün müze ve konaklama yeri olarak kullanılan evler, geleneksel Osmanlı camilerinin sadeliğini yansıtan Cumalıkızık Camii, halen gürül gürül akan Zekiye Hatun Çeşmesi ve iki ev arasındaki dar Cin Aralığı Sokağı, köyün dikkat çeken tarihî unsurlarıdır. Cumalıkızık, özellikle sonbaharda gezilecek ideal rotalardan biridir ve serpme köy kahvaltısıyla meşhurdur. Taze köy ekmeği, ev yapımı reçeller, peynir çeşitleri, zeytin ve doğal bal gibi lezzetlerin buluştuğu bu kahvaltının yanı sıra, bölgeye özgü mısır ekmeği ve cevizli lokum gibi tatları da köydeki fırınlardan ve pazarlardan taze olarak temin edebilirsiniz.

 842 okunma

Derya Ülkar