Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18585
post-template-default,single,single-post,postid-18585,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

SİZ EN ÇOK HANGİ PİŞİRME TEKNİĞİNİ KULLANIYORSUNUZ?

Tahminimize göre en çok kullanılan hatta annelerimiz için geleneksel diyebileceğimiz yöntem, yemeğe bir miktar su ekleyerek kısık ateşte ağır ağır pişirmek. Fakat farklı lezzetler elde etmek için kullanılan daha birçok pişirme tekniği bulunuyor. Bunlardan bazıları en sağlıklı yöntemler arasında gösterilirken bazıları sağlık açısından detaylara dikkat etmeyi gerektiriyor.

1#

Özellikle dana eti, tavuk ve tabii ki sebzeleri kaynayan suda haşlayarak pişirmek yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Buradaki püf nokta, etlerin sertleşmemesi ve sebzelerin dağılmaması için su kaynadıktan sonra ateşin harını kısmakta yatıyor. Piştikten sonraki haşlama suyu ise, yiyeceğin vitamin değerlerinin geçtiği kıymetli bir besin olduğu için dökülmemeli, mutlaka değerlendirilmeli.

2#

Bu yöntemde besin ekstra su ilave edilmeden kendi suyunda pişirilir. Önemli detay, yiyeceğin kendi suyunu dışarı salabilmesi için üstünün kapalı ve ateşin kısık olmasıdır. Özellikle et ve balık yemekleri kendi suyunda yapıldığı zaman lezzetine lezzet katıldığını söyleyebiliriz. Ispanak, taze fasulye, kabak, mantar gibi sebzeleri de kendi suyunda pişirerek et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.

3#

Besinlerin en az vitamin/mineral kaybına uğradığı, sağlıklı yöntemlerden biridir buharda pişirme. Buğulama da denilen bu teknik için kaynayan su üstüne süzgecinizi ya da buharda pişirme aparatınızı koymanız, sebzelerinizi küçük parçalara ayırarak üstüne yerleştirmeniz yeterli. Kapağını çok açmadan pişirmeye dikkat edin, haşlandığından emin olduğunuzda sebzelerinizi suyun üstünden alabilirsiniz.

4#

Soteleme tekniğinin olmazsa olmazı harlı ateştir. Eğer sote edeceğiniz yemek et ise kuşbaşından daha küçük kesilmesi gerekir, çünkü bu teknik bir bakıma hızlı pişirme yöntemidir ve küçük parçalar her zaman daha çabuk pişer. Ağzı açık pişirilen yemek, besinlerin suyunu dışarı salmaması için sık sık karıştırılmalıdır ve aklınızda olsun soteleme için en uygun kaplar yayvan olanlardır.

5#

Yağda kızartma, en sevilen fakat sağlık açısından riskleri olabilen bir yöntemdir. Derin ya da sığ yağda kızartma olmak üzere iki türü vardır. Tüm kızartmalar için yağın niteliklerine özellikle dikkat edilmelidir, mesela yağ tortusuz, berrak ve hafif olmalı, aynı kızartma yağı defalarca kullanılmamalıdır. Yiyeceklerin yağ çekmemesi için de yağın kızmış olması ama duman çıkaracak kadar da yanmaması gerekir.

6#

Yiyeceklerin kömürlü ya da elektrikli ızgaralar üstünde pişirilmesi tekniğidir ve sağlık açısından hassasiyet gerektiren bir yöntemdir. Besinlerde kanserojen maddelerin oluşmaması için ateşle direkt temas etmemesi, aralarında en az 10 cm. mesafe bulunması gerekir. Dışının sertleşip içinin çiğ kalmasını engellemek için de yiyeceklerin sık sık çevrilmesi icap eder.

7#

Poşe etme için bir çeşit haşlama yöntemi diyebiliriz fakat poşelemenin dikkat edilmesi gereken ince detayları vardır. Örneğin su kaynadıktan sonra ısısının 80 derece civarında sabit tutulması gerekir. Yumurta, kök sebzeler ya da balık; poşe edeceğimiz yiyecekler formunun bozulmaması için suya yakın mesafeden bırakılmalıdır. Kullanılacak tarife göre suya karanfil, defne yaprağı, sarımsak gibi aroma katıcı malzemeler de eklenebilir.

8#

Yiyeceklerin havası tamamen alınmış naylon torbalar içinde pişirilmesine vakumda pişirme deniyor ve bu yöntem için öncelikle bir vakum aleti gerekmekte. Besinler vakumlandıktan sonra kısık ateşte pişiriliyor. Bu teknik ile torba içinde yağ ve su kaybetmeden piştiği için oldukça lezzetli olabilen yiyeceklerin ne kadar sağlıklı olduğu konusu ise dünyada hala tartışılmakta.

 883 okunma

akin aksoy