Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26343
post-template-default,single,single-post,postid-26343,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

SAĞLIKLI METABOLİZMA İÇİN…

Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu, düzgün işleyen metabolizma ve bağışıklık sisteminden geçer. Bağışıklık sisteminin görevi yabancı organizmaların vücuda girmesini engellemek, eğer mikroplar vücuda girmişse bunları yok etmek, yayılmalarını önlemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sisteminin en önemli özelliklerinden biri de kendisine yabancı milyonlarca değişik mikrobu tanıma ve ayırt edebilme yeteneğine sahip olmasıdır. Vücudumuz karşılaştığı kötü bakterilerle bağışıklık sistemi sayesinde savaşmaktadır. Vücudumuza aldığımız gıda maddeleri sürekli bir yapım ve yıkım süreçleri sonucunda ya enerjiye ya da vücudumuzun yapıtaşlarına dönüştürülerek hücrelerimizin yapısına katılır. Bu sürece de metabolizma denir. Sonuçta, vücudumuzda her an maddelerin yapım ve yıkım reaksiyonları meydana gelmektedir. Metabolizmanın hızlı veya yavaş çalışması ise vücudumuza aldığımız besinler ve yaşam tarzıyla alakalıdır. Sağlıklı bir birey olmak için bilim insanlarının tavsiye ettiği maddeleri yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Uykusuzluk hastalıklara davetiye çıkarır. Yetişkin insanlar her gece en az yedi saat uyumalıdır. Uyku esnasında salgılanan hormonların çalışması için yatak odası sessiz ve karanlık olmalıdır.

2#

Bitkisel gıdalar, yani meyve ve sebzeler, hastalıklardan korunmamızı sağlayan antioksidanlar, C vitamini ve lif içermektedir.

3#

Şeker, bağışıklık sistemini baskılayan tip 2 diyabet, obezite ve kalp sağlığı sorunlarına yol açabilmektedir. Şekerden ve şekerli gıdalardan mümkün mertebe uzak durmak inflamasyonu ve hastalık risklerini düşürür.

4#

Yetişkin bir bireyin günde ortalama 2,5 – 3 litre su tüketmesi gerekir. Su, sağlığın ve gençliğin altın anahtarıdır. Susuz kalan bir vücut hastalıklara daha yatkın hâle gelmektedir.

5#

Yürüyüş, meditasyon, yoga, okçuluk… Hangi branşta olursa olsun bedeninizi ve zihninizi kontrollü bir şekilde odaklamak hem beyin hem beden sağlığı için çok faydalıdır.

6#

Fermente yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yeteri kadar fermente besinler tüketemiyorsanız, bağırsak sağlığına çok iyi gelen probiyotik besinleri tercih edebilirsiniz.

7#

Yaşadığımız çağ, stresten uzak durmamıza pek imkân vermese de mevcut koşullarda stresi yönetebilecek teknikler geliştirebilirsiniz. Nefes egzersizleri, 10’dan geriye doğru saymak vs. içinde bulunduğunuz koşulların gerginliğini azaltmaya yardımcı olacaktır.

 1,661 okunma

Derya Ülkar