Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20249
post-template-default,single,single-post,postid-20249,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Uzmanlar çocuklara kitap okuma vakti olarak sadece uyku öncesini tercih etmenin birtakım olumsuzluklar doğurabileceğini söylüyorlar. İleriki yaşlarda kitap okurken alışkanlık olarak uykusunun gelme ihtimali bunlardan biri. Bu nedenle de çocuklara kitap okumak için -uyku öncesi de dâhil olmak üzere- farklı saatler seçilmesi, aktivitenin günün farklı dilimlerine yayılması önerilmekte. Kitap okumanın çocuklara sağlayacağı faydalara gelince…

1#

Öncelikle, çocuğunuza kitap okumaya ne kadar erken başlarsanız onun zihinsel gelişimini de o kadar erken harekete geçirirsiniz. Mesela kitap okunan bebekler 1 yaşını doldurduklarında tüm sesleri öğrenmiş oluyorlar ve akranlarına göre konuşmaya daha çok yatkınlık gösteriyorlar.

2#

Çocuklara kitap okumak dinleme yeteneklerini geliştiriyor. Kitaptaki cümlelerin sonunu heyecanla bekleyen çocuklar karşısındakine kulak vermeyi, cümlesi bitene kadar dinlemeyi daha kolay yerine getiriyorlar.

3#

Kitap dinleyerek büyüyen çocukların kelime haznelerinin daha geniş olduğu bilinmekte. Farklı hikâyelerde karşısına çıkan kelimeleri “Bu ne demek?” diye soran ve cevabını alan bir çocuğun kelime haznesi genişlemekle kalmıyor hafızası da güçleniyor.

4#

Kitapta galaksiler arası yolculuktan söz edildiğinde çocuk da zihninde uzayı, gezegenleri kurguluyor. Yani çocuklar bir taraftan okunan kitabı dinlerken diğer taraftan zihinlerinde canlandırma yapıyorlar ve bu da onların görsel hafızasını kuvvetlendiriyor.

5#

Bir hikâye dinlediklerinde sonunun nasıl olacağını düşünüyor, öngörülerde bulunuyorlar. Böylece hem hayal kurma yetileri gelişiyor hem de yaratıcılıkları tetikleniyor. Bunu sağlamak için ise bir kitabı birden değil de günlere bölerek okumak daha etkili olabiliyor.

6#

Dinlediği her kitapta dışarıdaki dünya ile ilgili yeni bilgiler öğreniyor. Hiç deneyimlemediği ya da deneyimlemeyeceği durumlar hakkında fikir sahibi olmasının önü açılıyor. Dış dünya ile ilgili sorular sorduğunda ebeveynler de öğütler verebileceği anlar yakalamış oluyorlar.

7#

Tüm bu saydıklarımız olurken anne-baba ve çocuk arasındaki yakınlık da derinleştirilmiş oluyor. Bu yakınlık sayesinde çocuklar aklını kurcalayan soruları sorabiliyor, kendi ile ilgili bir konuyu ebeveyni ile daha rahat paylaşabiliyor.

 910 okunma

akin aksoy