Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27027
post-template-default,single,single-post,postid-27027,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

RÜYADA GÖRÜLMESİ ZOR OLAN ŞEYLER

Rüyalar, gerçeklikten kopup fantastik dünyalara geçiş yaptığımız kuralsız bir evren. Ancak bu evrende her ne kadar fizik yasalarına bağlı kalmasak da beynin yapısı gereği birtakım biyolojik sınırlara mahkumuz. Beynin çalışma şeklinden dolayı bazı şeyleri ya da durumları rüyalarda görmek neredeyse imkânsız. İşte o maddeler…

1#

Akıllı telefonlar günlük hayatımızda elimizden düşmese de rüyalarda akıllı telefon görmek neredeyse imkânsız. Bu durumu uzmanlar “tehdit simülasyonu teorisi” ile açıklıyor. Rüyalarımızın yüzde 70’lik kısmı üzüntü verici ve tehlikeli durumlarla ilişkili oluyor ve şu an için akıllı telefonlar herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

2#

Kitap, yol işareti, reklam panosu veya sevgiliden gelen bir aşk mektubu… İçeriği ne olursa olsun uyku döngüleri sırasında dilin anlaşılması ve yorumlanmasıyla ilgili olan beyin bölgeleri büyük ölçüde hareketsiz kaldığı için rüyada herhangi bir şey okumak imkânsızdır.

3#

Gıdıklamanın kendisi hakkında bile çok az şey biliyorken bir de rüyada gıdıklanamama durumunu açıklayan net bir cevap bulunmuyor. Kesin olan tek şey ise bilinçli rüya yani lucid rüya görenlerin bile kendilerini rüyalarında gıdıklayamadıkları…

4#

Rüyalarda anlamlı ya da anlamsız pek çok şey görüp duyabildiğimiz halde gördüklerimizin nadiren kokusunu alıyoruz. Bilim insanlarına göre bunun nedeni, bir kokuyu zihinde canlandırmanın oldukça zor olması.

5#

Rüyada belirli görevleri gerçekleştirmenin ne kadar süreceğini araştıran bilim insanları, uyku halindeki insanların beyinlerini inceledi ve rüya gören insanların rüyada ne kadar zaman geçirdiklerini araştırdı. Sonuç ise; rüya görürken gerçek dünya zamanını deneyimleyemiyoruz.

6#

Michigan Üniversitesinden araştırmacılar koşu esnasında sağ ve sol beynin iletişim kurmasını sağlayan hızlı bir beyin ritmi keşfetti. Rüyada hızlı bir şekilde koşmanın önündeki engelin sağ ve sol beyindeki bu hızlı ritmin gerçekleşmemesinden kaynaklanabileceğini açıklayan araştırmacılar pek de haksız sayılmaz çünkü uykuda beyin aktif olmasına rağmen beyin dalga aktivitesi yavaştır.

7#

Rüya gören bir kişi, rüyasında hiç tanımadığını düşündüğü bir kişiyi gördüğünü düşünse de aslında bu kişi daha önce bir otobüste, kantinde, tatilde ya da market alışverişinde gördüğü yüzlerden oluşuyor.

 3,326 okunma

Derya Ülkar