Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27101
post-template-default,single,single-post,postid-27101,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MELATONİN HORMONU HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Melatonin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beynin hemen altında bulunan pineal bez ya da diğer adıyla epifiz bezi tarafından salınır. Melatonin, uyku-uyanma zamanlamasının yanı sıra; kan basıncının düzenlenmesi, sirkadiyen ritim gibi faktörleri senkronize etmede önemli rol oynar. Detaylar yazımızda…

1#

İnsan beyninde yüksek oranda üretilen serotonin molekülleri, epifiz bezi yardımıyla melatonine çevrilmektedir. Sonrasında ise hazırlanan melatonin hormonları kana salınır. Beden sağlığının korunmasında ve iyileşmesinde önemli roller üstlenen melatonin hormonunun gençlikten güzelliğe, sağlıktan mutluluğa birçok etkisi bulunmaktadır.

2#

Melatoninin vücuttaki asıl işlevi, gece ve gündüz veya uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemektir. Karanlık bir ortamda vücut daha fazla melatonin üretir ve bu vücudun uykuya hazırlanması için işarettir. Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşır. Sabah 05.00 ile 07.00 arasında azalan melatonin hormonu, yerini kortizol hormonuna bırakır; bu sayede vücudumuza uyanma sinyalleri gönderilir.

3#

Aydınlık ve ışık, bedenimizi uyku sürecine hazırlayan melatonin üretimini azaltır ve vücuda uyanık olma sinyalini verir. Uyku sorunu olan bireylerde yaygın olarak düşük melatonin seviyeleri görülmektedir. Ortam aydınlatmasından ve yapay ışıktan etkilenen melatonin hormonunun üst düzeyde salgılanması için yatak odasının karanlık olması ve özellikle telefon, tablet ve bilgisayar gibi mavi ışık yayan cihazların yatmadan bir süre önce kullanılmaması gerekir.

4#

Melatoninin etkilerinin çoğu, melatonin reseptörlerinin aktif hâle gelmesi ile gerçekleşir. Bitkilerde ve çeşitli gıdalarda da melatonin bulunur. Vücudunuzda melatonin hormonunun azalması durumunda; vişne, kızılcık, fındık, ceviz, anason, papatya, badem, balık, muz, elma, peynir, çilek gibi yüksek oranda melatonin barındıran besinleri tüketebilirsiniz.

5#

Melatonin hormonu cildin erken yaşlanmasını da engellemektedir. Uyku süresince salgılanan melatonin hormonu sayesinde vücut kendini sağlıklı bir şekilde yenilerken bu durum daha geç yaşlanmamızı sağlar. Kan basıncının düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, enfeksiyonlar, kanser gibi birçok önemli hastalıkta olumlu etkileri olan melatonin hormonu, vücudumuzda gece boyunca üretilen serbest radikallerin temizlenmesine de katkıda bulunur.

6#

Düzenli ve sağlıklı bir şekilde salgılanan melatonin hormonu, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini düşürür, dolayısıyla kalp sağlığı üzerine olumlu etki eder. Ayrıca düzenli melatonin salgılanması bireylerin diyabet hastalığına yakalanma riskini de azaltmaktadır.

 1,112 okunma

Derya Ülkar