Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17940
post-template-default,single,single-post,postid-17940,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

RENGÂRENK BİR DOĞA OLAYI

Yunan şair Homeros’un sadece mor renkte olduğuna inandığı, Yunan filozof Xenophanes’in dört renkten ibaret olduğunu düşündüğü gökkuşağına şairimiz Atilla İlhan dizelerinde şöyle yer vermiş:

“İçimdeki gökkuşağı besbelli neden / Bulutların içinden kuşlar yağıyor / Bir şiire başlarsın birini bitirmeden / Hiç kimse gözlerine inanamıyor.”

Rastladığımızda gözlerimize inanamadığımız bu güzelliği fotoğraflarıyla ekranlarınıza taşıyoruz.

1#

Roma döneminde, biçim itibariyle altından geçilebilecek bir kemer gibi görünen gökkuşağının insanların ölümsüzlüğe geçtiği bir yol olduğuna inanılıyormuş. 17. yüzyıl sonlarına kadar nasıl oluştuğu bilinmeyen doğa olayına mitolojilerde bunun gibi pek çok anlam yüklenmiş…

2#

Adı Latincede “arcus pluvius” olan ve “yağışlı kemer” anlamına gelen gökkuşağı meteorolojik bir olay… Güneş ışınlarının yağmur damlalarında ve sis bulutlarında yansıyıp kırılmasıyla oluşuyor ve bu şekilde meydana gelen olayda ortaya çıkan ışık tayfını görebiliyoruz.

3#

Olay güneş ışınlarının kırılmasıyla ilgili olduğu için aslında gökkuşağının renk sayısı şu kadardır ve şunlardır diyemeyiz. Yine de tipik bir gökkuşağında görülen 7 rengi sayabiliriz ki onlar: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur.

4#

Gökyüzünde gökkuşağını görebilmemiz için güneş olması gerekir. Ve onu görebilmek için güneşi mutlaka arkamıza almalıyız çünkü gökkuşağı güneşin tam karşı açısında oluşur. Gün içinde görüldüğü zamanlar genellikle sağanak yağışlar geçtikten sonraki ikindi vakitleridir.

5#

Gökkuşağı oluştuğu zaman iki ucu yeryüzünde bir noktada tam karşısında başka bir noktaya değen yay gibi görünür. Başka bir ifadeyle genellikle yarım çember gibi görünen gökkuşağına bir uçaktan baktığınızda ya da mümkün olsa bir dağın tepesinden onu çember şeklinde görebilirsiniz.

6#

Hiç gökyüzünde iki gökkuşağını aynı anda görme şansınız oldu mu? Peki ikinci gökkuşağında renk diziliminin diğerinin tam tersi olduğunu fark ettiniz mi? Yani kırmızının iç kısma geldiğini… İkincisi olduğunu nasıl anlayacağım derseniz onun daha geniş bir alana yayıldığı için sönük göründüğünü söyleyebiliriz.

7#

Bir gökkuşağı gördüğünüzde altındaki gökyüzünün üstünde kalandan çok daha parlak göründüğünü fark edebilirsiniz. Gökkuşağının görünme süresi ise farklılık gösterir ama dünyada en uzun süreyle gözlemlenen gökkuşağından haber verebiliriz size: 14 Mart 1994 tarihinde İngiltere- Sheffield’da oluşan gökkuşağı sabah 9’dan akşam 3’e kadar tam 6 saat izlenebilmiş.

 1,249 okunma

akin aksoy