Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24502
post-template-default,single,single-post,postid-24502,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

PANÇ NAKIŞI HAKKINDA BİLGİLER

Kendine özel iğnesi, kasnağı ve ipi bulunan panç nakışı, son yıllarda “kendin yap fikirleri” arasında oldukça popüler olan el işi türlerinden biridir. 3 boyutlu işleme tekniği olarak da bilinen panç nakışı ile zevkinize göre tablo, toka, kırlent kılıfı, havlu kenarı, yastık kılıfı, çanta ve daha pek çok işleme yapabilir, özgün modeller oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda, aynı zamanda harika bir stres atma yöntemi olan panç nakışı hakkında bilgiler vereceğiz.

1#

Panç nakışı yapmak için kullanılan teknikte kumaş üzerinde dikiş yapılmaz; delme iğnesi, iğneyi yüzeyde tutarken ipliği kumaşa doğru iter bu sayede tıpkı halı işlemesi gibi ilmeklerden yapılan bir tasarım ortaya çıkar.

2#

Panç için uygun olan kumaş Monk bezi denilen bir kumaştır. Keten, Amerikan bezi, etuval gardenya kumaş, nakış keteni ve çuval bezi gibi kumaşlar da bu nakış türü için ideal olabilir. Burada önemli olan ip ve iğnenin uyumudur.

3#

İlmekleri doğru atmak ve şekli düzgün oluşturabilmek için kumaşın, kasnakta kaymaması gerekir. Kumaş hareket ettikçe panç nakışının işlenmesi de zor olacağından kumaşın gergin bir şekilde konumlanması önemlidir.

4#

Panç nakışına yeni başlayanlardansanız elinizin alışması zaman alabilir. Daha doğru ilerlemek için işlemek istediğiniz deseni kopya kâğıdı kullanarak kumaşın üzerine çizebilirsiniz bu sayede çizgiler de nakış da daha düzgün olacaktır.

5#

Panç nakışı yapmak için yün iplerin yanı sıra simli panç iplerini, pamuklu örgü iplerini ya da kanaviçe ve etamin iplerini kullanabilirsiniz; bu ipler nakış için uygun olan iplerdendir.

6#

Panç nakışını yaptıktan sonra işlemenin sökülmemesi için potlu tarafı ters çevirin ve sarkmış ipleri, ilmeklerle eşit boyda olacak şekilde kesin; desenin ters tarafına yapıştırıcı sürerek pançı sabitleyebilirsiniz.

 3,143 okunma

Derya Ülkar