Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26518
post-template-default,single,single-post,postid-26518,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ORMANIN İÇİNDEKİ ŞİFA: SHİNRİN YOKU

Ormanın derinlerine yapılan bir yolculuğun beden ve zihne iyi geldiğini tecrübe etmeyen yoktur. Doğanın dinginleştirici gücünün bedenimizin işleyiş yapısına olumlu katkılar sağladığını ispatlayan bilimsel çalışmalar bile mevcut. Beynimizde salgıladığımız hormonlardan hayata karşı tutumumuzu şekillendiren düşüncelerimize etki eden orman gezisine Japonlar “Shinrin Yoku” diyor. Japonların Shinrin Yoku olarak adlandırdığı doğa gezileri elbette ki her ülkenin doğa sevdalıları tarafından yapılıyor ancak Japonya’nın bu konuda kendine özgü bir protokolü bulunuyor. Detayları ve Shinrin Yoku’nun faydalarını yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

“Ormanda nefes almak” veya “Orman banyosu” anlamına gelen Shinrin Yoku’nun ortaya çıkışı Japonya Orman Bakanlığının 1980’lerde vatandaşlarına sağlıklı bir ruh ve beden sağlığına ulaşması amacıyla doğada düzenli olarak vakit geçirmelerini tavsiye etmesiyle ortaya çıkar.

2#

Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere araştırmacılar, yaşayan bir ormanın gölgesi altında zaman geçirmenin sağlığa olan yararları hakkında bilimsel araştırmalar gerçekleştirir ve literatür oluşturur. Shinrin Yoku’daki ana fikir: bir insanın doğada vakit geçirdiğinde sakinleştirici, canlandırıcı ve iyileştirici etkilerinden faydalanmasıdır.

3#

Japonya Orman Terapi Birliği kurumu, 10 milyondan fazla insanın sık sık doğada vakit geçirmesini sağlar ve buna ek olarak sağlık sigortası kapsamında senede bir defa ücretsiz Shinrin Yoku gezisine katılma hakkı tanır.

4#

Shinrin Yoku’nun faydaları: Bağışıklık sistemini güçlendirir, ruh hâlini iyileştirir, tansiyonu ve uyku düzenini dengeler, enerjiyi yükseltir, stresi azaltır, kalp ritmini düzenler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite olan çocuklarda odaklanmayı arttırır.

5#

Peki ormanda ya da doğada geçirdiğimiz bir günün sonunda bu denli yarar sağlayan etkenin sebebi nedir? Cevap, “Fitonsit” adlı bileşende gizli. İlk olarak 1928’te Biyolog Bori P. Tokin tarafından keşfedilen bu organik uçucu bileşen bitkileri; mantar, bakteri ve böcek saldırılarından doğacak hasara karşı korur. Biz insanların da doğa denilen bütüncül bir sistemin parçası olduğunu hesaba katarsak fitonsitlerden dolaylı olsa da etkileniriz.

6#

Soğan ya da sarımsağı doğrarken gözlerimizi yaşartan da aslında fitonsit bileşenidir. Bitkileri besin yoluyla tükettiğimizde fitonsite maruz kaldığımız gibi, ormanda geçirdiğimiz bir günün sonunda da bu uçucu bileşenin etkilerinden fayda sağlarız.

7#

Bu metni okuduktan sonra kendinizi en yakın ormana atmak isteyeceğinize eminiz. Ancak herhangi bir ormana gitme imkânınız yoksa fitonsiteden faydalanmak için esans yağlarının şifalı gücünden faydalanabilirsiniz. Çam ağacı, sedir ve selvi ağacı yağı gibi uçucu yağları evinizde difüzör makineleri ile kullanabilirsiniz. Ancak en güzeli rutinlerinizin arasına bir doğa ya da orman yürüyüşü eklemek olur.

 1,862 okunma

Derya Ülkar