OKYANUSLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
Büyük ve derin olmasının yanı sıra pek çok sırra ve bilinmeyene de ev sahipliği yapan okyanuslar, her geçen gün ilginç özellikleriyle bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Tarih boyunca insanoğlunun ilgisini çeken ve bir şekilde gizemini koruyan okyanuslar hakkında birbirinden ilginç bilgileri sizler için listeledik.
Okyanuslar ışığı bir yere kadar alabilir. Özellikle 200 metreden aşağısı için zifiri karanlık demek mümkündür; zira güneş ışınları derinlere inemez ve derinlik göz gözü görmeyecek kadar karanlıktır. Hatta 200 metrenin altı için “alacakaranlık bölgesi” denir.
Sadece uzayda değil, okyanuslarda da kara delikler vardır. Bazılarının büyüklüğü neredeyse bir şehir kadardır. Bu delikler için “dipsiz kuyu” benzetmesini yapmak doğrudur; içine girdikten sonra kaçmak mucizedir.
Normalde hepimiz su sesinin verdiği sakinliği severiz ve bir anlamda su sesiyle “dinleniriz”. Ancak konu okyanuslar olunca bu durum çok farklı olabilir. Okyanus derinliklerinde oldukça ürkütücü sesler duyulabilir hatta bu hâl ürpertici olabilir.
Okyanus denince akla ilk köpek balıkları gelir ve onlarla karşılaşma düşüncesi bile korkuya neden olur. Ancak sanılanın aksine okyanuslardaki en tehlikeli canlılar köpek balıkları değildir; denizanaları onlardan daha tehlikeli olabilir. Kimi araştırmalar da bu tehlikeyi ortaya koyar.
Daha önce White Shark Café (Beyaz Köpek Balığı Kafesi) diye bir yer duymuş muydunuz? Araştırmacılar beyaz köpek balıklarıyla ilgili ilginç bir ritüeli ortaya çıkardılar. Beyaz köpek balıkları, her yıl nisan ve mayıs ayları boyunca Pasifik Okyanusu’nun uzak bir noktasında, sebebi bilinmeyen bir nedenle toplanıyor. Yılda bir kez yapılan bu yolculuk için köpek balıkları sığ sularda buluşup burada ilginç dalma ritüelleri gerçekleştiriyor ve evet, sebebi meçhul!
Okyanuslardan yenilenebilir enerji elde edilebilir. Okyanus enerjisi adı verilen enerji türünde, okyanuslardaki gelgitlerden enerji üretilebilir. Ay ve Güneş’in Dünya’ya göre konumu, okyanus gelgit dalgalarının gelişmesine neden olur ve bu olay neticesinde oluşan akım ile enerji üretimi mümkün hâle gelir.
15,698 okunma