Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
19472
post-template-default,single,single-post,postid-19472,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

NUH’UN GEMİSİ GİBİ ŞEHİR

Düzce için Nuh’un Gemisi benzetmesi, eski kaynaklarda ve Sefine-i Nûh ifadesiyle yapılıyor. Nedeni ise içinde farklı etnik kökenlere, farklı kültürlere bağlı toplulukları barındırıyor olması. Kafkasya’dan, Balkanlar’dan hatta Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’dan göçüp gelen insanlarla kültürel anlamda zenginleşmiş bu şehirde biz de kısa bir tura çıkarıyoruz sizi.

1#

Sakarya, Bolu ve Zonguldak illeriyle komşu olan şehrin ilçeleri Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Gümüşova, Gölyaka, Çilimli, Kaynaşlı ve Yığılca. Merkeze yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yer ise Konuralp Mahallesi. Burası 4,5 km. çapında olduğu tahmin edilen Prusias ad Hypium Antik Kenti’nin üstüne kurulmuş bir yerleşim alanı. O dönemlerden günümüze ulaşan kalıntıları da buradaki Konuralp Müzesi’nde görmek mümkün.

2#

Akçakoca, Düzce’nin Karadeniz’le 22 km. kıyısı olan ve turistler tarafından en çok ilgi gören ilçesi. Burayı yelken, sörf gibi su sporları yapmak isteyenler de tercih ediyor, deniz kıyısındaki balık restoranlarında muhabbete koyulmak isteyenler de. Kurugöl Kanyonu, Fakıllı Mağarası oluşumları ve tek bir çivi çakılmadan inşa edilmiş ahşap Hemşin Camii de Akçakoca’nın ilgi gören doğal ve tarihi adresleri arasında.

3#

Gölyaka sınırları içinde yer alan Efteni Gölü ise doğayla baş başa uzun vakit geçirmek isteyenlere huzur dolu saatler vaat ediyor; göl etrafında yürüyüş yapmak, Efteni Gölü Kültür Parkı’nda kuş seslerini dinleyip farklı kuş türleriyle tanışmanın ayrıcalığını yaşamak, Toptepe Seyir Terası’na çıkarak Düzce Ovası’nı seyre dalmak gibi… Bu gölde toplanan suyun Büyük Melen Nehri aracılığıyla Karadeniz’e ulaştığı bilgisini de ekleyelim.

4#

Karadeniz Bölgesi’nin ucunda kalsa da diğer Karadeniz şehirleri gibi Düzce de yayla turizmiyle öne çıkar. Kardüz’den başlayıp Abant’a kadar devam eden Düzce yaylaları birbirine kısa geçiş yollarıyla bağlıdır. Odayeri Yaylası, Pürenli Yaylası, Torkul Yaylası, Yörükler Yaylası derken yemyeşil alanlar uzar gider. Bu geniş doğa alanlarında dağ bisikleti, off-road, atlı gezinti, foto safari yapılabiliyor, karavan ya da çadır kampları kurulabiliyor.

5#

Düzce yeşilin olduğu kadar suyun da şehri. Deniz, göl, dere, şelale ne görmek isterseniz bulabileceğiniz bir yer. Örneğin, Gölyaka’da Bıçkı Deresi üzerindeki Güzeldere Şelalesi… 135 metre yükseklikten dökülen şelale görkemiyle görenleri büyülüyor. Samandere, Harmankaya, Aktaş, Saklıkent, Tahirli, Aydınpınar Şelaleleri de şehrin gürül gürül çağlayan diğer şelaleleri.

6#

Köylüler tarafından keşfedilen ve 2018 yılında davullu zurnalı açılışı yapılan Sarıkaya Mağarası Düzce-Yığılca sınırları içinde. Tavan yüksekliği 15 ile 40 metre arasında değişen ve sarkıtlar, damlataşlar arasından küçük bir şelalenin de düştüğü fosil mağara 1. derece SİT alanı içinde bulunuyor. Fantastik bir deneyim yaşamak isteyenlerin tercihi Sarıkaya Mağarası içinde kısa bir yürüyüş olabilir.

7#

Kentin farklı kültürlerden oluşan mutfağında Çerkez tavuğu, Boşnak böreği, Abhaz katığı gibi özgün lezzetler tatmak mümkündür. En ünlü tatlısı Melengücceği de es geçilmemeli. Bununla birlikte Düzce’ye gidildiği vakit yapılacaklar listesinde mutlaka organik gıdalar satın almak da olmalıdır, tabii ki şehrin simgesi haline gelen fındık listenin başında yer almalı.

 1,176 okunma

akin aksoy