Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
14747
post-template-default,single,single-post,postid-14747,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Kelebekler Hakkında Bilmediklerimiz

Rengi, deseni, insana verdiği özgürlük ve heyecan hissiyle mucizevi bir canlı kelebek… Yumurta evresinden larvaya geçişi; uykuya daldığı pupa evresinden sonra kelebeğe dönüşmesi başlı başına hayret uyandıran bir döngü… Onlar hakkında bilmediğimiz çok şey var ama şimdilik 8 tanesi listemizde!

Tırtılların sadece dut ağacı yaprağı yiyerek beslendiğini; üç çift göze, iki ile beş çift arasında değişen karın bacaklarına sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Tırtılın kendini hapsettiği pupanın rengi yeşil ve kahverengi tonlarıyla çevresine uyum sağlar. İki haftalık pupa süresinin son günlerinde ise kabuk şeffaflaşır.
‘Kelebeklerin bir günlük ömrü var’ savı doğru değildir. Birkaç günden birkaç ay hatta birkaç yıla kadar yaşayabilen kelebek türleri bulunur.
Morötesi ışığı görebilen kelebekler, kanatlarında var olan ve bizim göremediğimiz UV desenleri de görebilir, böylece türlerini ayırt edebilirler.
Dişi ve erkek kelebekler birbirinden farklı kokulara sahiptir. Dişi olanlar ya kokusuzdur ya da kötü kokarlar ki bu halleriyle kuşlara av olmaktan kurtulurlar.
Kelebeklerin bilinen tam 150.000’den fazla türü bulunmaktadır. Türkiye’de ise 380 kelebek türünün yaşadığı, bunların bir kısmının endemik olduğu biliniyor.
Bir kelebeğin ağzı yoktur. Hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır.
Kelebekler arasında kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.

 14,187 okunma

akin aksoy