Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17678
post-template-default,single,single-post,postid-17678,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Kutup Ayıları Hakkında İlginç Bilgiler

Kuzey Kutup bölgesindeki kar ve buzlarla çevrili bir doğada yaşayan kutup ayılarının ilginç ve hayret verici özelliklerini sizin için listeledik. Ne yazık ki bu bembeyaz sevimli canlı hakkında bir de olumsuz haber var ki, o da şu: 2006 yılında “Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türler” arasında sayılarak kırmızı listeye alınmış!

1#

Her yer karla örtülüyken dışarıdaki bembeyaz görüntü gözlerimizi kamaştırır ve göz kapaklarımızı birkaç kez sıkıca açıp kapama ihtiyacı duyarız. Neyse ki sürekli bu beyazlığa bakan kutup ayılarını UV ışınlarının yoğunluğunu azaltarak kar körlüğünden koruyan üçüncü bir göz kapakları bulunuyor.

2#

Onların da birbirlerinden ayrı olduklarında kullandıkları bir iletişim araçları var. Şaşıracaksınız ama bu araç karda bıraktıkları ayak izlerinden başka bir şey değil. Bastıkları yere her adımda kokularını bırakan kutup ayıları geride kalanlara “bir süre önce buralardaydım” mesajı iletebiliyor.

3#

Hüzünlü ama bir o kadar da olağanüstü bir bilgi ise hamile kutup ayılarıyla ilgili. Bir kutup ayısı hamileliği boyunca ağırlığını ortalama 200 kilodan fazla artırmak zorundadır. Bunu başarabilenler karın içine bir yuva kazarak orada bir süre bir çeşit uykuya yatarlar, hatta doğum da bu sırada gerçekleşir.

4#

Konunun hüzünlü tarafı ise şudur: zaten ortalama 200 kg. olan hamile kutup ayısı iki katı kadar kilo alamadıysa vücudu hamileliği kendiliğinden sonlandırır. Kutup ayılarının karada, suda, karda, buzda avlanarak beslenebildiklerini hatırlatalım.

5#

Sağlıklı biçimde dünyaya gelen kutup ayılarının ise ilk anda hiç tüyleri yoktur, bu da onları soğuğa karşı savunmasız yapar. Ama neyse ki anne kutup ayının kazdığı yuvanın içinde doğdukları için üşümezler. O sırada dışarının sıcaklığı -40 iken yuva 2-3 derecedir.

6#

Yeni doğan kutup ayıları tüysüz oldukları gibi dişsiz ve kördürler. Doğumdan sonra uyanan anne ayı iki buçuk yıl boyunca muhtaç yavrusunu emzirir, bu süre yavrunun çocukluk ve ergenliği atlatması için yeterlidir, zaten hemen sonrasında da hayatına tek başına devam eder.

7#

Karla kaplı bir ortamda su sıkıntısı yaşanmayacağını düşünmeyin zira olan suyun büyük kısmı donmuş durumda bulunur. Ama bu durum kutup ayıları için sorun teşkil etmez, çünkü onlar su içmezler! Bedenleri yağ yıkımı sırasında gerekli olan su bileşenini yani H₂O’yu üreterek su ihtiyacı duymalarını engeller.

8#

Rekortmen bir kutup ayısından haber verelim şimdi de… O şampiyon aralıksız olarak tam dokuz gün yüzmüş ve suda 687 km. yol almış. Anladığınız üzere kutup ayılarının her biri çok iyi yüzücüdür ve bu konuda onlarla yarışabilecek kara canlısı çok azdır.

9#

İşin ilginç yanı kutup ayıları yüzerken hiç üşümez ve ıslanmazlar! Doğaya karşı oldukça donanımlı olan kalın yağ tabakaları onları sıcacık tutarken, iki katmanlı olan kürklerinin dışta olanı içteki kürkü ıslanmaktan korur.

 9,169 okunma

akin aksoy