Küçük Ama Çok Önemli 8 Aletin Tarihçesi
Hayatımızda vazgeçilmez yeri olan bazı küçücük aletlerin sandığımızdan da uzun ve ilginç bir geçmişi olabilir. Bu aletler ilk keşfedildiklerinde başka amaçlarla kullanılmış olabilirler ya da bizim alışık olduğumuz son hallerini almaları uzun zaman almış olabilir. İşte tüm bu küçük ve önemli aletlerin geçmişlerini merak ettik ve 8 maddelik listemizle karşınızdayız.
Günümüzde sofrada kullanılan bir alet olsa da çatal ilk olarak bir pişirme aracı olarak kullanılmaya başlanmış. Antik Roma, Yunan ve Mısır uygarlıklarında kullanılan çatalın Avrupa sofralarına 16. yüzyılda Medici ailesi sayesinde girdiği tahmin ediliyor.
İnsan elinden ilham alınarak tasarlandığı düşünülen kaşık benzeri aletlere arkeolojik kazılarda bile rastlamak mümkün… Şu anda kullandığımız kaşığa en çok benzeyen aletlerin ise ilk olarak Antik Mısır’da kullanıldığı düşünülüyor.
Çengelli iğneyi Amerikalı bir mühendis olan Walter Hunt, 15 dolarlık borcunu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünürken elindeki teli dalgın bir şekilde bükerek bulmuş. Çengelli iğnenin patentini aldığında kazandığı para ise borcunu kapatması için fazlasıyla yeterliymiş.
Mutfaktan bahçeye sayısız alanda hayatımızda bir yeri olan makas, Mezopotamya’da yaklaşık 3000 yıldır kullanılıyor. Hatta birçok müzede bakır, demir gibi malzemelerden yapılmış eski makaslara rastlamak mümkün. Modern anlamda makas üretimi ise 1663 yılında Çin’de başlamış.
Dikiş makinesini icat eden Elias Howe, 1851 yılında kıyafetleri kapatmak için keşfettiği sistemle fermuarın ilk adımlarını atmış olsa da bildiğimiz anlamda fermuarı, İsveçli bir mühendis olan Gideon Sundback karısının ölümünün ardından işini bırakıp kendini tasarıma verdiğinde keşfetmiş.
Düdüklü tencereyi yani basıncı kullanarak yiyecekleri daha hızlı pişirme yöntemini, 1679 yılında Fransız fizikçi Denis Papin keşfetmiş olsa da bu icat sadece bilim çevrelerinde ilgi görmüş ve mutfak hayatına 1864 yılında Stuttgart’ta düdüklü tencere üretimine başlanana dek girmemiş.
Günümüzde kullandığımız kilitlere benzeyen mekanik kilit sistemlerinin tarihinin ilk olarak bundan 6000 yıl önce Antik Mısır’da başladığı düşünülüyor. İlginç bir şekilde daha eski kilitlerin ipten yapıldığı ve bu kilitlerin amacının bir yeri kapalı tutmaktan çok, birinin kilidi açmaya çalışıp çalışmadığını belirlemek olduğu biliniyor.
Kurşun kalem ile ilgili yaygın kanılardan biri, kurşun kalemin ana maddesi olan grafitin ilk kez 16. yüzyılda İngiltere’de koyunları işaretlemek için kullanıldığı ama o zamanlar grafit bildiğimiz kalem şeklinde değil toz halinde kullanılıyormuş. Ahşabın eklenmesiyle günümüzdeki görüntüsünü kazanan kurşun kalem, uzun yıllar kırmızı sedir ağacından üretildikten sonra 19. yüzyılın sonunda mekanik kalemler de hayatımıza girdi.
4,304 okunma