Sinema Tarihinde Öne Çıkan Üçlemeler
Kimi birbirinin devamı niteliğinde kimi tematik bir bütünlüğe sahip kimi apayrı bölümlerden oluşan “üçleme”ler… Beyaz perdede yayınlandığında büyük ilgi çeken ve yıllar sonra da ününü ve kalitesini korumaya devam eden film üçlemelerinden 7 tanesini listeliyoruz.
Matrix (1999) Matrix Revolutions (2003) Matrix Reloaded (2003) Yönetmen: Andy Wachowski ve Lana Wachowski
Dört dalda Oscar kazanan filmlerin başrolünde Keanu Reeves, Neo rolünde yer aldı. Üçlemenin ilk filmi, Neo’nun yaşadığı dünyanın Matrix yani beyninde gerçekleşen bir simülasyon olduğunu anlamasıyla başlıyor. Filmlerin yönetmenliğini yapan Wachowski Kardeşler aynı zamanda üç filmin de senaristiydi.
Yüzük Kardeşliği (2001) İki Kule (2002) Kralın Dönüşü (2003) Yönetmen: Peter Jackson
İngiliz profesör, yazar ve şair J. R. R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi isimli romanından esinlenen filmin üç bölümü de Yeni Zelanda’da aynı dönemlerde çekildi. Birçok farklı dalda Oscar’a layık görülen bu fantastik kurgu, tarihte en çok hasılat rekoru kıran filmlerin başında geliyor.
Kayıp Hazine Avcıları (1981) Kamçılı Adam (1984) Son Macera (1989) Yönetmen: Steven Spielberg
Komediyle karışık aksiyon türündeki filmin çıkış noktası, başka usta bir yönetmen George Lukas’ın öyküsüne dayanıyor. Arkeolog akademisyen Indiana Jones’un dünyanın farklı yerlerinde atıldığı maceralar 80’li yıllarda gişe rekorları kırmıştı. Üçlemeye 20 yıl sonra Kristal Kafatası Krallığı ismiyle bir film daha eklendi.
Mavi (1993) Beyaz (1993) Kırmızı (1994) Yönetmen: Krzysztof Kieślowski
Üçlemenin üç filmi de dram türünde ve orijinal dili Fransızca. Ve üç filmde de tesadüfler, kader, şans, eşitlik, adalet, özgür irade gibi geniş bir felsefi zemine sahip konular sorgulanıyor. Farklı oyuncuların rol aldığı bölümler dünyanın önde gelen festivallerinde pek çok ödülün sahibi olmuştu.
Yumurta (2007) Süt (2009) Bal (2010) Yönetmen: Semih Kaplanoğlu
Yumurta’da, ana karakter olan Yusuf’un 40’lı yaşlarını, Süt’te ergenliğini, Bal’da çocukluğunu izledik; dolayısıyla filmlerdeki Yusuf karakterini farklı oyuncular canlandırdı. Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği üçleme, Bal filmiyle Berlin Altın Ayı Ödülü başta olmak üzere uluslararası birçok ödül kazandı.
Gelin (1973) Düğün (1973) Diyet (1974) Yönetmen: Ömer Lütfi Akad
Göç Üçlemesi, ülkemizdeki göç konusuna ve bu başlık altında yaşanan farklı sıkıntılara değinir. Birbirinin devamı olmayan filmlerde farklı oyuncular rol alır. Son film olan Diyet, Ömer Seyfettin’in öyküsü temel alınarak çekilmiştir. Bölümler ayrı ayrı en iyi film, oyuncu ve yönetmen dallarında Altın Koza, Altın Portakal gibi ödüller almıştır.
Baba I (1972) Baba II (1974) Baba III (1990) Yönetmen: Francis Ford Coppola
Mario Puzo’nun aynı adlı eserinden yola çıkarak çevrilen suç-dram türündeki Baba serisi sinema tarihinin başyapıtlarındandır. Film, organize suç örgütü lideri Vito Corleone ve ailesinin etrafında dönen olayları konu alır. “Baba” ölünce, yani serinin II. ve III. bölümlerinde lider olarak başa en küçük oğul Michael Corleone geçer ve olaylar serisi devam eder.
1,814 okunma