Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
23335
post-template-default,single,single-post,postid-23335,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KOMPOST YAPIMI: ÇEVREMİZ İÇİN KÜÇÜK BİR İYİLİK

Gıdaların ve çeşitli organik maddelerin artık veya atıklarını çöpe atmayarak doğa için faydalı bir hale getirmek, çevremiz için yapacağımız iyiliklerden sadece biridir. Kompost adı verilen yöntemle atıklar çöp olmak yerine toprağı besleyen doğal bir gübre haline getirebilirsiniz. Gelin konuyu biraz daha detaylandıralım…

Öncelikle bir kompost kovası edinmelisiniz

Eğer bir bahçe sahibiyseniz şanslınız, böyle bir durumda doğrudan bahçenizdeki toprağı kullanabileceğiniz için kompost yapımı çok daha kolaylaşır. Apartman dairesinde yaşıyorsanız da endişe etmeyin, kompost işlemini yapabilmeniz için bir kova edinmeniz yeterli olacaktır. İster özel olarak yapılmış kompost kovası alın, ister kendi kompost kovanızı yapın. Bunun için plastik bir kovaya delik açmanız, fakat sinek veya böceklerin girmesini engellemek için bu deliğin iç yüzeyini sinek teliyle kaplamanız gerekir.

Kompostta neler kullanılabilir, neler kullanılamaz?

Sebze ve meyve kabukları veya artıkları, çay atığı, yeşil yapraklar, kalsiyum değerini artırmaya da yarayan yumurta kabukları azot bakımından zengindir ve kullanılabilir. Yine ağaç dal ve kabukları, fındık ve ceviz kabukları, kuru yapraklar karbon bakımından zengindir ve kompost oluşumuna katkı sağlarlar. Bununla birlikte et, balık ve hayvansal gıdalar, yağlı yiyecek artıkları, limon, greyfurt gibi asitli besinler kompost yapımında kullanılamaz.

Kompost yapımının farklı türleri vardır

Kompost yapımında uygulanan sıcak kompost, soğuk kompost, solucan kompostu veya bokashi kompostu gibi farklı yöntemler bulunmaktadır. Soğuk kompost açık havada yapılabilen ve oluşumu altı ay kadar süren bir yöntemken, sıcak kompostun oluşumu 18-21 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Kompost yapımındaki püf noktalarından biri de içeriğine üçte bir oranında yeşil malzeme ve üçte iki oranında kahverengi malzeme eklemektir. Ayrıca kompost ne çok nemli ne de çok kuru olmamalıdır.

Sıcak kompost yapımının hızlı bir tarifi

Sıcak kompost için kovanın en altına bir kürek toprak koymak gerekmektedir. Üstüne organik atıklar, bir kat ıslak atık bir kat kuru atık olacak şekilde ve 10-15 cm kalınlığında yerleştirilmelidir. İlk günler 50-77 derece olan kompostun sıcaklığı zamanla düşecektir. Sıcaklık düştüğünde kompostu karıştırıp havalandırmak gerekir. Karıştırma işlemi toplamda dört kez tekrarlanabilir. Yaklaşık 4 hafta sonra, kompostun sıcaklığı 30 derecenin altına düşecek ve koyu renkli olacaktır. Bu kompostu yaklaşık iki hafta dinlendirdiğinizde, toprağa dökerek kullanmanız mümkün hale gelecektir.

 3,713 okunma

Derya Ülkar