KEREVİZİN MUTFAĞIMIZDAKİ YERİ
Kereviz, Antik Çağ ozanlarından Homeros’un İlyada’da ve Odesa’da yer verdiği yabani bir ot olarak aslında büyük bir üne sahip, tabii o zamanlar sazlıklarda yetişen bu ota sadece atlar ilgi gösterirmiş. Günümüzde ise çeşit çeşit yemekleri yapılabilen hatta şifa amaçlı kullanılan bir sebze olarak mutfağımızın müdavimlerinden… Kereviz kiminize hala tatmadığı yabancı bir ürün gibi görünebilir, oysa çok iyi bildiğimiz maydanozgiller familyasından o da.
Yumru şeklinde kökleri olan kerevizin bu köklerinden yapraklarına, saplarından tohumlarına her tarafı tüketilebilir. Kökleri patatesten daha serttir. Satın alırken de sert olmasına yapraklarının canlı ve taze olmasına dikkat edilmeli. Yaprak ve sapları bol suda iyice yıkanarak topraktan arındırılmalı.
Kerevizin en çok yakıştığı yemeklerin başında çorbalar gelir. Doğradığınız kereviz köklerine havuç, patates, soğan, sarımsak ilave edebilir, tümünü önce kavurup sonra su ilave ederek pişirebilir, püre haline getirdikten sonra da terbiyesini yaparak afiyetle yiyebilirsiniz.
Kereviz yemeğinin çok çeşitli tarifleri bulunur, genellikle tercih edileni zeytinyağlısıdır. Elbette dilerseniz etli yemeğini de yapabilirsiniz. Buradaki püf nokta patatesten daha sert dediğimiz kereviz köklerinin çabuk pişmesini istediğinizde küçük küçük doğramanız gerektiğidir. Doyurucu bir lezzet olmasına rağmen makarna veya bulgur pilavının iyi birer eşlikçi olacağı da aklınızda olsun.
Sebze yemeklerini meyveli yapmak pek de alışık olmadığınız bir tarif olabilir. Osmanlı mutfağında oldukça yaygın olan bu uygulamayı şimdi siz de kereviz yemeklerinizde deneyebilirsiniz. Bir kere denedikten sonra portakal suyu ile yapacağınız kerevizin tadına doyamayacaksınız.
Kereviz tüketmek için salatasını yapmak da bir seçenek. Salatanızı, sebze köklerini çiğden rendeleyip yoğurt ilave ederek yapabileceğiniz gibi, küp küp doğradığınız kökleri haşlayıp çeşitli yeşillikler ekleyerek de üretebilirsiniz. Kereviz salatasına en çok yakışan tatlardan biri de elmadır, hatta bu karışım için ceviz de mükemmel bir tamamlayıcıdır.
Kerevizin şifa kaynağı olduğu hallerinin başında damak tadınıza göre hazırlayacağınız kereviz sapı suyu gelir. Bazı marketlerde kerevizin sadece saplarını bulmanız mümkündür. Besin ve antioksidan değerleri yüksek olan bu sebzenin özellikle diyet yapanların ilk tercihlerinden olduğu bilgisini de ekleyelim.
Gelelim kerevizin yetişmesini sağlayan tohumlarına… En bilinen uygulaması tohumları ezerek çayını yapmaktır fakat gün içinde fazla tüketilmemesi gerektiği uyarıları da sık sık vurgulanır. Kereviz tohumları bütün veya öğütülmüş halde baharat olarak da satılmakta, tuz tüketmeyi tercih etmeyenler yerine bu baharatları kullanabilmektedir.
834 okunma