Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
19890
post-template-default,single,single-post,postid-19890,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DİJİTAL ÇAĞIN YENİ ÜRÜNLERİNDEN BİRİ DE PODCAST

Aslına bakarsanız o kadar da yeni değil, 2000’lerin hemen öncesinde kendini göstermiş, sınırlı da olsa internet kullanıcıları tarafından bilinen bir uygulamaydı podcast. Biz de adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz bu dijital ürün hakkında takipçilerimiz için kısa bir bilgilendirme yapalım istedik.

1#
podcast dinle

Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi oynatıcılar için dağıtılan ses veya görüntü dosyalarına podcast deniyor, podcast ayrıca “bir radyo yayını veya benzer bir programın, internetten şahsi bir ses çalara indirilebilen dijital kaydı” olarak da tanımlanmakta.

2#

Podcast’in dijital tarih sahnesine çıkışına bir dönemin trendi blog siteleri neden olmuş. Blog yazarları çoğaldıkça takip etmenin zorlaştığını gören Dave Winer, takip edilen bloglardaki güncellemeleri haber veren RSS feed teknolojisini geliştirmiş. Blogger’lar yazılarını sesli kayıt olarak üretmeye başlayınca da bu içerikler kolayca indirilip dinlenir hale gelmiş.

3#

Fakat Podcast’in asıl kâşifi olarak Adam Curry gösterilir çünkü geliştirdiği bir program sayesinde, RSS aracılığıyla indirilen dosyaların taşınabilir müzik cihazı iPod’lara otomatik olarak aktarılmasını sağlamış. Zaten kelimenin anlamı da “iPod” yani “küçük kapsül” ile “broadcast” yani “yayın” kelimelerinin birleşiminden türemiş.

4#
podcast dinle

Podcast kelimesi ilk kez 2004 yılında Ben Hammersley tarafından The Guardian’daki bir makalede kullanılmış ve “podcasting” kelimesi 2005 yılında Oxford Sözlüğü tarafından yılın kelimesi seçilmiş. En önemli özelliği olarak ise dijital kayıtların gezici hale gelmesi, yani teknolojik cihazlar aracılığıyla nerede olunursa olunsun dinlenebilmesi gösteriliyor.

5#

Podcast dosyaları internete bağlı iken indirildiğinde internetin olmadığı alanlarda da dinlenebiliyor. En büyük avantajlarından biri de tekrar tekrar dinleme imkânı sunuyor olması. Bu arada ücretsiz abonelikler olduğu gibi ücret talep eden podcast yayınları bulunduğunu da ekleyelim.

6#

Üzerine video eklenen podcast’lere ise vodcast deniyor fakat bu format henüz yaygınlaşmış değil. Podcast’ler sadece eğlence ya da haber amaçlı değil iş dünyası veya eğitim alanında da tercih edilen bir uygulamaya dönüşmüş durumda. Ve artık internet kullanıcıları da podcast teknolojisini kullanarak kendi yayınlarını yapabiliyorlar.

 904 okunma

akin aksoy