KÖMÜRÜN KARASI DENİZİN MAVİSİ ORMANIN YEŞİLİ HEPSİ ZONGULDAK’TA
Batı Karadeniz’in gözde şehirlerinden biri burası. Komşuları Düzce, Bolu, Karabük ve Bartın. En güzel komşularından biri de şüphesiz ki Karadeniz’in dalgalarıyla ünlü masmavi suları… Görülmesi gereken doğa harikaları tadılması gereken özgün lezzetleri oldukça fazla, yani bu kısa tur size yetmez ve gidip gezmek isterseniz hiç şaşırmayız.
Zonguldak, Karadeniz’in masmavi sularına paralel uzanan sahilleriyle ünlü… Tersane, Orta Kapuz, Uzunkum, İnağzı, Kilimli, Muslu da bunlardan birkaçı. Sırtını ormana ve dik yamaçlara yaslamış Kapuz Plajı ise Karadeniz’in dinginliğiyle tanışabileceğiniz, sosyal tesisleriyle de popüler olan yerlerin başında geliyor.
Zonguldak bilhassa limanlarıyla öne çıkan bir şehrimiz. Birinci Dünya Savaşı sırasında Sarıkamış’a malzemeler buradan gönderilmiş, Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile ilişkiler bu liman aracılığıyla güçlenmiş… Fotoğrafta gördüğünüz manzara ise Zonguldak’taki limanlar arasında başı çeken Ereğli Limanı’na ait.
Ereğli veya diğer adıyla Karadeniz Ereğli ilçesinin Karadeniz’le 80 km. kıyısı bulunuyor. Ülkemizin en gösterişli limanlarının, tersanelerinin, balıkçı barınaklarının bulunduğu ilçede çok sayıda ağır sanayi kuruluşu ve orta ölçekli işletme de yer almakta. Bunların yanı sıra sahil ve plajlarıyla şehrin en çok turist çeken yeri de yine bu ilçe.
Şehrin doğal güzellikleri arasında Filyos Çayı’nın yeri büyük. Köroğlu, Bolu ve Ilgaz Dağları’ndan çıkıp gelen suların bir araya toplandığı çay Filyos’tan Karadeniz’e dökülüyor. Farklı illerden geçip gelen Filyos Çayı 228 km. uzunluğa sahip. Birçok yere uğrayarak ilerlediği için de Yenice Irmağı, Köroğlu Deresi, Ulu Su, Soğanlı Çayı gibi farklı isimlerle anılıyor.
Sanayinin gelişmiş olduğu bu şehirde adım başı bir doğal güzelliğe rastlamak da hiç zor değil. Rotanızı ister şehir merkezinde damlataş oluşumlarıyla nadir örnekler veren Gökgöl Mağarası’na çevirirsiniz, ister Ereğli’de 3 km’lik kanyon içinde oluşan Kayalıdere Şelaleleri’ne… Şehre gelmişken Alatlı ilçesindeki yaylalara çıkarak dünyanın en yaşlı porsuk ağacını da görebilirsiniz.
Zonguldak mutfağında, Karadeniz’in de göçler nedeniyle diğer bölgelerin de izlerini görmek mümkündür. Un ve sütle yapılan uğmaç çorbası evlerde en sık pişen lezzettir. Mısır unu ve tereyağı ile yapılıp üzeri isteğe göre ceviz ve pekmezle kaplanan enerji deposu malay yemeği de bölgenin en eski lezzetlerinden biridir. Fakat Zonguldak denince akıllara hemen Osmanlı çileği gelmelidir ki adına her yıl festival bile düzenlenir.
1,463 okunma