Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
12438
post-template-default,single,single-post,postid-12438,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Kendinizi Yabancı Hissetmeyeceğiniz Bir Ülke Olarak 8 Madde İle Azerbaycan

Biraz gayretle dilini bile anlayabileceğimiz, mutfağına, kültürüne yabancılık çekmeyeceğimiz bir ülke Azerbaycan. Ülkenin 59 eyaletiyle birlikte -ki bunlara “rayon” deniyor- 75 şehri bulunuyor. Bunlardan 11’i büyükşehir statüsünde… Kültür ve Yaşam sayfamızda Azerbaycan’ın gezip görebileceğiniz şehirlerini, turistik yerlerini 8 madde ile sizler için listeledik.

1#

Kız Kalesi, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen yapılardan biri… Taza Pir Camii, Rus Kilisesi, Şirvan Şah Sarayı da ülkenin Bakü şehrinde bulunan tarihi yapılardan sadece birkaç tanesi… Tarihi zenginliğini cömertçe sunan Bakü kültürel etkinliklerin de yoğun olarak yaşandığı bir yer… El Yazmaları Müzesi, Tagiyev Tarih Müzesi, Bakü Modern Sanat Müzesi gibi farklı temaları olan çok sayıda müzesi bulunuyor ve özellikle Halı Müzesi’nin dünyada başka bir örneği yok. Hazar Denizi kıyısındaki bu müzede en eskileri Orta Çağ’a ait olan 6000 halı sergileniyor.

2#

Bakü, ülkenin başkenti olduğu gibi sanayi ve ticaretin merkezi olan bir liman kenti de… Şehir mimari açıdan genel olarak üç bölüme ayrılıyor: Sovyetler dönemine ait yapıların olduğu bölge, modern yapıların olduğu bölge ve tarihi yapıların olduğu bölge; yani bilinen adıyla İçeri Şehir… Bu son bölgenin etrafı surlarla çevrili ve 2000 yıllık bir geçmişe sahip

3#

Leyla ve Mecnun’un yaratıcısı, Azerbaycan’ın şair ve düşünürlerinden Nizami Gencevi bu şehirde yaşamış, yani Gence’de. Ünlü filozof adına yapılmış birçok abidevi eser bulunuyor şehirde. Kentin farklı yerlerindeki kervansaraylardan anlaşılacağı gibi bu şehir eskiden de büyük bir ticari öneme sahipmiş. Gence, mimari açıdan ilgi çeken yapıların olduğu, Göygöl ya da Maral Milli Parkı gibi doğal güzelliklerin bulunduğu gezilip görülesi bir şehir.

4#

Kobustan ya da Gobustan… Azerbaycan’ın fantastik olarak nitelendirilebilecek bölgesi. Antik mağaralar, kaya oymaları ve tarih öncesi çağların yaşam döngülerini anlatan resimler UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı. İlgilileri için bölgedeki en büyük vaha.

5#

Şeki şehrinin tepesinde kurulu kale içinde yer alan Şeki Han Sarayı’nın işlemeleri anlatmayı değil gidip görmeyi gerektiriyor. Venedik’ten getirilen vitrayları, sarayın halılarındaki görsellerin birebir resmedildiği tavanları, her biri ayrı hikâye yansıtan duvarlarıyla bu saray dünyanın her yerinden insanları Orta Asya’ya çekmeye devam ediyor. Şeki şehri Bakü’nün 370 km kuzeybatısında yer alıyor.

6#

Bakü’ye 30 km mesafede han benzeri bir yapı Ateşgah ve Azebaycan’da Mecusiler tarafından ilgi gören bir yer. Sadece Azerbaycan’dan değil İran’dan ve dünyanın farklı bölgelerinden bu inancın mensupları Ateşgah’ı ziyarete gelirken, turistler de bu ilginç mabedi görmeden dönmüyorlar.

7#

Tarihi, doğal, kültürel güzellikleri bir yana Azerbaycan sağlık turizmi için de dünyadaki alternatifler arasında geçiyor. İnsanlar ya çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülen petrol banyosu için Naftalan kentine akın ediyor ya da Bakü’ye 70 km uzaklıktaki çamur volkanlarına…

8#

Azerbaycan, Osmanlı’dan mütevellit Türk mutfağı ile benzer özelliklere sahip. Örneğin çay! Ülkenin olmazsa olmazı, fakat aramızdaki en büyük fark, orada çay yanında hangi reçeli yiyeceğiniz soruluyor. Bunun dışında yaprak sarmasından pilava, yoğurttan peynire bir Türk olarak kesinlikle yabancılık çekmeyeceğiniz bir yer. Elbette ülkenin kendine has lezzetleri de oldukça fazla… Mesela şekerbura tatlısını Azerbaycan’da tadamasanız bile mutlaka tarifinizi bulup yapmanızı öneriyoruz. Kaymak, yoğurt, sütle yapılan tatlı hem çok hafif hem çok lezzetli.

 934 okunma

akin aksoy