Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20167
post-template-default,single,single-post,postid-20167,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DOĞA GÜZELLİĞİ İLE ARZIENDAM EDEN ŞEHİR SAKARYA

Komşuları Kocaeli, Bursa, Bolu, Düzce, Bilecik olan Marmara Bölgesi’ndeki şehrimizin bir komşusu da Karadeniz’dir. Adını, topraklarından Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri’nden alan ve 16 ilçesiyle oldukça büyük bir yerleşim olan kentte öne çıkanları sizin için derledik.

1#

Taraklı, Sakarya’nın güneydoğu ucundaki ilçesidir. Dünyadaki “cittaslow” akımına 2016 yılına dâhil edilmiştir, yani Sakin Şehir unvanı ile geleneksel mimari dokuya, kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel birikime sahip, gürültüden, trafikten, hava kirliliğinden uzak bir yerleşim olduğu tescillenmiştir. İlçenin en özgün yapıları ise kimi üç asrı devirmiş olan Osmanlı evleridir.

2#

Sapanca Gölü bu şehrin alametifarikalarından biridir. Beslendiği akarsular ve kapladığı alan ile Sakarya’yı suyun şehri haline getirir. Yerlisi ya da ziyaretçisi olan onlarca kuş çeşidiyle ünlüdür. Evliya Çelebi’nin, “Suyu gayet saf ve berraktır. Kıyısında olan köylerin kadınları elbise yıkadıklarında asla sabun sürmezler.” dediği gölün kıyıları günümüzde muhteşem manzara fotoğrafları vermektedir.

3#
maden şelalesi

Şehre gidildiğinde doğanın bağrına gömülebileceğiniz en iyi yerlerden biri Kocaali ilçesindeki Maden Deresi ve Şelalesi’dir. Dere boyunca yürüyüş yapmak, şelalenin sesiyle terapi uygulamak, mesire alanında yeşil çimlerin üstüne uzanmak ya da civardaki restoranlarda alabalığının tadına bakmak için mutlaka ziyaret edilmelidir.

4#

Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılmış olan köprü 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilmiş, şehirdeki önemli tarihi yapılardan biridir. 12 adet kemeri bulunan 365 metre uzunluğundaki eser halk arasında Beş Köprü ismiyle de anılır. Justinianus Köprüsü, Serdivan ilçesinde Çark Çayı üstünde konumlanır.

5#

Ülkemizin tek parça halindeki en büyük longozu Sakarya’da yer alır. Uzunluğu 7,5 km. olan Acarlar Longozu, Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yani şehrin kuzeyindedir. Bilindiği gibi longozlar orman ekosisteminin bir parçasıdır ve diğer adı da subasar ormanıdır. Longozlar barındırdıkları bitki ve hayvan türleriyle de özel oluşumlardır.

6#

Size tavsiyemiz Sakarya’ya seyahat ettiğinizde bir yaylaya çıkmadan dönmemeniz olacak. En popüler yaylası havasıyla, doğasıyla iyileştirici bir güce sahip olan Karagöl Yaylası’dır. 567 hektar genişliğindeki yaylayı çam, meşe, köknar ve kayın ağaçları çevreler. Taraklı ilçesine 22 km. mesafedeki yaylaya çıkmak için mayıs ve ağustos ayları arası en uygun zaman dilimleridir.

7#

Göçmen mutfağının zenginliği, nüfusunu Kafkaslar ve Balkanlar’dan göçler alarak oluşturan Sakarya’da görülebilir. Çerkeztavuğu, Gürcü sarması, Abhaz pastası ve daha niceleri… Karadeniz’e de kıyısı olan şehirde hamsili pilavdan karalahana yemeğine Karadeniz izleri de bolca mevcuttur. Yine de Sakarya denince akla gelen ilk lezzet ıslama köftedir.

 896 okunma

akin aksoy