Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
28840
post-template-default,single,single-post,postid-28840,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KABLOSUZ BAĞLANTI: BLUETOOTH’UN İCADI

Daha hızlı veri paylaşımı sağlayan, kablosuz veri aktarım teknolojisi Bluetooth’un icadı, teknoloji tarihinde hem mühendislik başarıları hem de tarihi açısından oldukça ilginç bir hikâyeye sahip. Detaylar yazımızda…

1#

Bir zamanlar cep telefonlarının öncü markası Motorola’nın genel müdürü mühendis Martin Cooper, cep telefonu teknolojisinin gelişimine öncülük eden bir isimdir. 1980’lerin başında kablosuz iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle bu alanda yapılan çalışmalar hız kazanır. Ancak aşamadıkları bir sorun vardır; değişik cihazlar arasındaki uyumluluk ve veri aktarımı sorunu… Farklı markalardaki cihazların birbirleriyle iletişim kurma zorluğu çözülmesi gereken bir problem olarak telefon firmalarını bu alanda çalışmaya yönlendirir.

2#

1989’un sonlarında Ericsson’un mühendisleri Johan Ullman, Jaap Haartsen ve Sven Mattisson, kablosuz bağlantı standardını geliştirmeye karar verir. Bluetooth teknolojisi birleştirici olma misyonu taşıdığı için isim konusunu uzun bir süre düşünürler ve İskandinav Kralı I. Harald Blåtand (Bluetooth) adını seçerler çünkü bu kral, İskandinav halkını birleştiren kraldır. Blåtand, Dancada “mavi diş” anlamına gelir.

3#

Bluetooth adını taşıyan kablosuz iletişim standardı 1994’te Ericsson tarafından resmî olarak tanıtılır. Bu teknoloji, zamanla gelişerek daha hızlı, güvenli ve verimli hâle gelir. Günümüzde Bluetooth, kablosuz kulaklıklardan akıllı ev cihazlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılmakta ve hayatımızı kolaylaştırmaktadır.

4#

Bluetooth, 2.4 GHz frekans bandında çalışır. Veri transferi sırasında frekans atlama yöntemini kullanarak sık sık frekans değiştirir. Bu, frekans bandındaki yığılma ve çakışmaları önler. Bluetooth ile transfer edilen veriler genellikle şifrelenir, böylelikle güvenli bir iletişim sağlanır. Şifreleme, verilerin izinsiz erişime karşı korunmasına yardımcı olur. Bluetooth, genellikle kısa mesafelerde yaklaşık 10 metreye kadar verimli bir şekilde çalışır. Telefonlar, bilgisayarlar, kulaklıklar veya hoparlörler arasında kullanım için idealdir.

5#

Bluetooth teknolojisinin gelişimi, tüketim alışkanlıklarımızın değişmesine de neden oldu. Kulak içi, kulak üstü ve kablosuz hoparlörlerin popülerliği arttı; kablo karmaşasından kurtularak kullanıcıların daha özgürce hareket etmelerine ve daha rahat bir deneyim yaşamalarına olanak tanıdı. Bluetooth, akıllı telefonlar ve tabletlerde kablosuz bağlantı kurma imkânı sunarak veri transferini de hızlandırdı. Bu, dosya paylaşımı, kablosuz klavye veya fare kullanımı gibi birçok alanda kullanıcıların hayatını kolaylaştırdı. Bluetooth, araç içi eğlence sistemleri ve “hands-free” (eller serbest) konuşma sistemlerinin gelişmesine katkıda bulunarak sürücülerin güvenli bir şekilde iletişim kurmalarına ve müzik dinlemelerine olanak tanıdı.

 341 okunma

Derya Ülkar