Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17274
post-template-default,single,single-post,postid-17274,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hikâyesi Bol Şehir

Dağların çevrelediği bir vadiden, tam ortasından kıvrıla kıvrıla geçip giden nehire… Kayalara oyulmuş mezarlardan, taşların ince ince yontulduğu mimari harikası türbelere… Osmanlı şehzadelerinden Ferhat-Şirin aşkına… Kültür ve Yaşam bu sefer Amasya’da.

1#

Harşena Dağı üstüne kurulmuş Amasya Kalesi görebileceğiniz en görkemli kalelerden biri olabilir. Tepeden baktığı Yeşilırmak’tan 300 metre yüksekteki kalenin ırmak seviyesine kadar 8 savunma kademesi bulunuyor. Eğer merdiven çıkmaktan gocunmayan biriyseniz şehrin vadiye kurulmuş halini mutlaka Amasya Kalesi’nden de görmelisiniz.

2#

Amasya’daki saat kulesi, şehir merkezinde, Yeşilırmak üstündeki köprülerden Hükümet Konağı’na en yakın olanının kuzey ucunda bulunuyor. Mütevazı boyutlarıyla gelen geçeni selamlayan tarihi yapı, ilk olarak 1865 yılında yapılmışsa da aldığı hasarlar yüzünden 2002 yılında neredeyse yeniden inşa edilmiş.

3#

Kalker kayalara oyularak yapılan ve Helenistik dönemle tarihlenen Kral Kaya Mezarları’na yine kayalara oyulmuş yollar ve merdivenler aracılığı ile çıkılıyor. Bu ilginç yapılar tarihsel süreçte hapishane ve hatta inziva alanı olarak kullanılmış. En çok dikkat çeken bölümü ise mezarların arka taraflarına oyulmuş ve dilden dile geçen rivayetlerle daha da gizemli hale gelen geçitleri.

4#

Burmalı Minare Camii, II. Bayezid Külliyesi, Hatuniye Camii gibi Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma camilerin son derece estetik mimarileri Amasya’nın merkezini çok daha cazip bir hale getiriyor. Gökmedrese Camii de bunlardan biri. Aslında yanı başındaki medrese ve türbe ile kapalı bir külliye olan yapı, “Gök” adını mimarisinde kullanılan turkuaz renkli çinilerden almış.

5#

Yeşilırmak kıyısında bitişik nizamda sıralanmış Amasya Evleri genellikle ahşap çatkı arası kerpiç dolgu tekniğiyle yapılmış. Yalıboyu Evleri ismiyle de bilinen yapılar Türk ahşap işçiliğinin geleneksel özelliklerini yansıtıyor ve ister nehir kıyısında yürüyüş yaparak uzaktan, isterseniz müze, restoran, kültür merkezi olarak hizmet veren yapılara giderek çok daha yakından inceleyebilirsiniz.

6#

Şehir merkezine 63 km. mesafede Taşova ilçesi sınırları içinde bulunan Borabay Gölü seyrine doyamayacağınız bir doğa harikası. Burası, etrafını 360 derece çevreleyen yürüyüş yolunda birkaç tur atmak, hemen kıyısındaki masalarda piknik yapmak ya da göl manzarasına bakan bungalov evlerde sakin bir hafta sonu geçirmek için eşsiz bir alternatif.

7#

Amasya’nın özgün yemekleri nedir diye soracak olursanız, toyga çorbası, bamya yemeği, bakla dolması ve keşkek diye bir sıralama yapabiliriz. Ama hepsinden önce Amasya denince akla gelen lezzet hepimiz biliyoruz ki en sade haliyle elmadır. İncecik kabuğu, yeşil ve kırmızı tonlarındaki renkleri, sert ve dayanıklı haliyle Amasya elması dünyanın en güzel tatlarından biridir.

 1,104 okunma

akin aksoy