Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
15933
post-template-default,single,single-post,postid-15933,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
makyaj

Güneş Çarpmasından Korunmak İçin Ufak Tefek Öneriler

Güneş’in insan bedenine sağladığı yararlar hepimizin malumu ancak her şeyin fazlası nasıl zararsa güneş ışınlarına fazla maruz kalmak da aynı şekilde zararlı sonuçlar doğurabiliyor. Çarpıntı, ciltte kızarıklık, bulantı, baş ağrısı ve dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren güneş çarpması da bunların başında geliyor. Dünyamızı ve dahası içimizi ısıtan güneş ışınlarının zararlı yönlerinden korunmak için size birkaç önerimiz olacak.

1#

Tahmin edeceğiniz gibi güneş kremi kullanmak listemizin ilk sırasında. İster stick, ister krem, losyon ya da sprey olsun koruyucunuzu mutlaka güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün. Ve satın aldığınız ürünün hem UVB hem UVA ışınlarına karşı koruma sağladığından emin olun.

2#
yazlık elbiseler

Güneş ışınlarını üzerinize çekecek koyu renkli kıyafetler yerine terinizi çekecek pamuklu ve açık renkli kıyafetler giymeye dikkat edin. Sıcak yaz aylarının serin serin geçmesini sağlayacak dostların sık dokunmuş beyaz ketenler olduğunu unutmayın.

3#
yaz

Güneşe çıkarken gözlük takmaktan çekinmeyin, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde şapka takmaktan ise hiç çekinmeyin. Güneş gözlüğünüzün UV ışınlarını kırıcı özellikli ve polarize olmasına özen gösterin.

4#
çay

Güneş çarpmasından korunmanın temeli vücut ısınızı korumaktan geçer. Bu yüzden vücudunuzda sıvı kaybına neden olacak ve ısı sisteminizin dengesini bozacak kafeinli içecekler tüketmekten kaçının. Çok fazla kahve tüketiminin kalp ritmini olumsuz etkilediğini aklınızda tutun.

5#
su tüketimi

Sıvı tüketiminde tercihiniz asitli içecekler veya meyve suları da olmamalı mümkünse. Hayat kaynağı güneşten olması gerektiği gibi faydalanabilmek için diğer bir hayat kaynağı olan suyu bol bol tüketin ve aralıklarla duş almayı ihmal etmeyin.

6#
hafif yemekler

Aşırı yağlı, şekerli yiyecekler tüketerek güneşle buluşmamaya çalışın. Mineral ve vitamin yönünden zengin sebzeler, meyvelerle beslenip, hücrelerinizdeki sıvı seviyesini dengede tutmak için yoğurtla yapılan ayran, cacık gibi besinleri tüketin.

7#

Ama bunların hepsinden önce güneşe çıkış saatlerinizi ayarlamaya dikkat edin. 11.00 ile 15.00 arası UV ışınlarının en yoğun olduğu saatler… Bu saatlerde yürüyüşe çıkmak ya da açık havada aktiviteler yapmak zarar verici olabilir. Bunun için en uygun zaman dilimleri sabah ve akşama yakın saatler olacaktır.

 577 okunma

akin aksoy