Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
28119
post-template-default,single,single-post,postid-28119,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

GIDA AMBALAJINDAKİ SEMBOLLER VE ANLAMLARI

Marketlerde gördüğümüz her ürün, ambalaj olarak birbirine benzese de üretim ve denetleme süreci bakımından farklılaşabiliyor. Bizlere düşen görev ise bu gıdaların ambalajlarındaki son kullanma tarihine ve sembollere dikkat etmek. Yazımızda gıda ambalajlarında kullanılan başlıca sembolleri ve anlamlarını listeledik.

1#

Türk Standartları Enstitüsüne ait olan bu logoyu gördüğünüzde satın aldığınız ürünün kalite standartları yükümlülüklerinin ilgili kurum tarafından yerine getirildiğini anlayabilirsiniz.

2#

Helal logosu, satın alınan ürünün İslami koşullara uygun olarak üretildiğini ve paketlendiğini ifade etmek için kullanılır.

3#

Üç siyah okun anlamı ambalajın geri dönüşümlü veya geri dönüşüme uygun olduğunu ifade eder. Ambalaj atıklarının kullanıldıktan sonra tekrar değerlendirilmesi ve geri dönüşüme sokulması için tüketiciyi bilgilendirme amacıyla kullanılır. Yani bu logoya sahip ambalaj atıklarınızı geri dönüşüm çöpüne gönül rahatlığıyla atabilirsiniz.

4#

Organik gıda maddelerinin diğer gıdalarla karıştırılmasını önlemek amacıyla kullanılan mavi ve yeşil renkteki “organik gıda” logosu, ürünün organik üretildiğini ve denetlendiğini belirtmektedir.

5#

“İyi Tarım Uygulamaları”, piyasaya sunulan gıdaların kontrol edildiğini, sertifikalandırıldığını ve izlenebilirliğinin sağlandığını ifade eder.

6#

Satın aldığımız her plastik ürün ambalajında geri dönüşüm okları içerisinde bulunan rakamlar ve harfler bulunur. Döngülerin içindeki sayılar ve harfler, ürün için kullanılan plastik tipini ve bu plastiklerin geri dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini anlatır. Çünkü tüm plastikler geri dönüştürülebilir veya tekrar kullanılabilir değildir. Örneğin 1 numaralı PETE ambalajları tek kullanımlık su şişeleri dâhil birçok ambalajda, 2 numaralı HDPE süt ürünleri başta olmak üzere birçok gıda ambalajında kullanılır ve geri dönüştürülmesi en kolay materyaller arasında yer alır. 7 numaralı OTHER sembolü kurşun geçirmez ürünlerde, bazı güneş gözlükleri ve bazı sıvı ürünlerin şişelerinde kullanılır ve geri dönüşüme uygun olmadığını ifade eder. Yani her rakam, kullanılan plastiğin özelliğinin ve geri dönüşüme uygun olup olmadığının sembolüdür.

7#

“Yeşil Nokta”, bu ambalajın geri dönüşümünün o ülkedeki “Yeşil Nokta Örgütü Üyesi” kuruluşuna ait olduğunu anlatır. Bu logo, Avrupa’da 30’u aşkın ülkede kullanılır ve ülkemizdeki üyesi ÇEVKO Vakfıdır. Geri dönüşümünü de bu vakıf üstlenir. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği ve geri dönüşüm sistemine mali katkı sağladığı anlamına gelir. Cam, metal, plastik, kompozit ve kağıt/ karton türü ambalajlarda “Yeşil Nokta” logosunu gördüğümüzde bu atıkların sağlıklı, temiz bir şekilde geri dönüşümünün sağlanması amacıyla ÇEVKO Vakfı tarafından gereken işlemlerin yerine getirildiğini anlayabiliriz.

 6,839 okunma

Derya Ülkar