Geleneksel Motifleriyle Büyüleyen 10 Türk Halısı
Halı ve halı dokumacılığı Türk kültürünün önemli değerlerinden biridir. Tarihinin her aşamasında gerek motiflerinin zenginliği gerek maharet isteyen incecik dokuma yöntemleri sayesinde Türk halıları tüm dünyayı kendine hayran bırakmıştır. İşte karşınızda birbirinden güzel 10 Türk halısı ve Türk halı dokumacılığının tarihi…
Halılar, göçebelik dönemlerinden beri Türk kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Göçebe çadırlarından eksik olmayan halılar gündelik yaşamın önemli bir parçasıydı.
Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemlerinde Türk halı dokumacıları kendilerine has üslup ve motifler yaratmışlardı.
Osmanlı öncesi Türk halı dokumacılığı genelde geometrik motiflerin ve doğa betimlemelerinin konu edildiği halılar üretmiştir.
Osmanlı döneminde ise 16. yüzyıldan itibaren fethedilen yeni ülkelerin kültürlerinin etkisiyle Türk halı motifleri değişim göstermeye başlar. Özellikle Tebriz ve Kahire kültürlerinin etkisi halılarda açıkça görülür.
Bu dönemde Avrupa medeniyetleri de Türk halılarını keşfeder ve bu el emeği göz nuru dokumalara büyük ilgi gösterir.
Birçok Avrupa sarayı ve önemli Avrupalı kişiliklerin evleri Türk halıları ile bezenir, halılarımız önemli müzelerde sergilenir.
Hans Holbein, Jean – Etienne Liotard gibi Rönesans ressamları da Türk halılarına hayran kalırlar ve eserlerinde bu nadide el dokumalarına yer verirler.
Osmanlı sonrasında da Türk halı dokumacılığı gelişimine devam eder. Türkiye’nin farklı yörelerinde farklı teknikler ve farklı özelliklerle dokunan halılar dünya çapında ilgi görür.
Dünyanın diğer ülkelerinde makinelerle dokunan halılar ülkemizde tezgâhlarda incecik iplerle büyük emekler sarf edilerek dokunur. Her yörenin halısı kendine özgü nitelikler taşır.
Günümüzde turistler hem saraylarımızdaki, müzelerimizdeki şaheser niteliğindeki halılarımızı görmek için hem de Kapalıçarşı, Efes, Kapadokya, Uşak gibi merkezlerden halı satın almak için ülkemize akın ederler.
8,325 okunma