DÜNYANIN EN GÜZEL ŞELALE MANZARALARI
Akarsu yatağının dike yakın bir biçimde yüksekten dökülmesine şelale ismi verilmekte. Daha doğrusu bu doğal güzelliklere su miktarı az ise çağlayan, daha geniş ve görkemli ise şelale veya çavlan deniyor. Şelalelerin atkuyruğu, yelpaze, katmanlı, kokteyl, dilimli, ikiz, oluklu, tül gibi isimlerle adlandırılan farklı çeşitleri bulunuyor. İşte karşınızda farklı biçimlerde akan dünyanın farklı ülkelerinden birbirinden güzel şelale manzaraları…
1962 yılında Tayland’ın ilk milli parkı olarak kurulan ve 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen alanda sadece fotoğrafta gördüğünüz şelale değil, başka göz alıcı şelaleler de yer almakta…
Güney Afrika’da küçük bir ülke olan Lesotho’da, Semonkong kasabası yakınlarında bulunan ve derin bir kanyondan, 192 metre yüksekten aynı isimli nehre dikey olarak dökülen, dalma (plunge) türündeki Maletsunyane Şelalesi ülkenin en uzun şelalesi.
Niagara Şelaleleri, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri’nin üzerinde bulunan üç büyük şelaleden oluşur. En büyüğü Horseshoe iken, diğer iki tanesi American Falls ve Bridal Veils Fall isimli şelalelerdir. Niagara Şelaleleri, akarsuyun geniş bir eğim kırıklığından, kırık alanın tamamını kullanarak aktığı blok (block) türünde şelalelerdir.
Çin ve Vietnam arasında bulunan, hatta iki ülkenin sınırını belirleyen ve Quây Sơn Nehri üzerinde yer alan göz alıcı güzellikteki üç basamaklı şelaleye Vietnamlılar Ban Gioc derken, Çinliler Detian olarak adlandırıyor. Ban Gioc-Detian, en az iki kanaldan akarak dökülen dilimli (segmented) bir şelale türüdür.
Multi-step yani çok adımlı türüne dâhil olan Selfoss Şelalesi, İzlanda’nın en uzun ikinci nehri Jökulsá á Fjöllum üzerindedir. Ülkede onlarca şelale bulunur ve bunların en güçlüsü Dettifoss isimli şelaledir. Bu arada “foss” sözcüğünün İzlanda dilinde “şelale” anlamına geldiğini ekleyelim.
Hindistan’ın güneyinde Hint Okyanusu’nda bulunan ada ülkesi Sri Lanka’daki Ramboda Şelalesi ülkedeki çok sayıdaki şelaleden sadece biri. Suyun en az iki basamaktan aktığı ve açıların belli bir açıdan bakınca fark edildiği katmanlı (tiered) bir şelale türüdür. Bu şelale aynı zamanda Sri Lanka’ya gelen turistlerin önünde en çok fotoğraf çektirdiği adreslerin başında geliyor.
Ülkemizin Antalya ilinde Kepez ilçesi sınırlarında yer alan ve etrafı Antik kaya mezarları ve özel mağara alanlarıyla çevrili olan Düden Şelalesi, bölgeyi ziyarete gelenleri hemen etkisi altına alan bir görkeme ve güzelliğe sahiptir. Düden, en az iki kanaldan akarak dökülen şelalelerin dâhil edildiği dilimli (segmented) türünde bir oluşumdur.
4,694 okunma