Nesilden Nesile Ülkemizin En Değerli Varlıkları
“Milli park” vahşi doğanın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için geliştirilen bir kavram ve her ülke milli parklarını seçerken kendi kriterlerini oluşturuyor. Ülkemiz yasalarındaki millî park tanımı ise şöyle: “Bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat ve gezinme parçalarıdır.” Gelin 2019 itibariyle sayısı 45’i bulan milli parklarımızdan 10 tanesini tanıyalım.
Ilgaz, Anadolu’nun sen yüce bir dağısın gerçekten de… Kastamonu’daki Ilgaz Milli Parkı’na doğru yol alırken gördüğünüz güzellikler karşısında bu cümleyi kurmaktan kendinizi alamayacaksınız. Milli Park, aralık ve nisan ayları arasında kayak turizminin ilgi gördüğü, diğer aylarda trekkingden dağ tırmanışına doğa sporlarının yapıldığı yeryüzündeki eşsiz adreslerden biri.
1500 metre aralıklarla sıralanmış 7 göl… 1642 hektar büyüklüğünde yer yer masmavi, çoğunlukla yemyeşil, bütünüyle rengârenk bir havza… İçinde sayısız aktivitenin yapılabildiği, canlı hayatının korunduğu ve geliştirildiği, 1965 yılında korumaya alınmış Yedigöller Milli Parkı… İster kamp kurun, ister karavanda kalan, isterseniz bungalovlarda konaklayın ama yeter ki hayatınızda bir kez olsun uğrayın…
Kuşlardan sürüngenlere yüzlerce canlı ve 80’i endemik olmak üzere 600’ün üstünde bitki türünün evi olan Termessos Milli Parkı’nda ilginin büyük bir bölümünü Helenistik dönemden kalan mezarlar ve Roma dönemine ait kalıntılar topluyor. Termessoslular’dan günümüze kalan şehir surları, tiyatro, agora, kral yolu gibi kalıntılar Toros dağlarının yamaçlarında deniz seviyesinden 1050 m yükseklikteki milli parkta.
Şelaleler, krater gölleri, kanyonlar, höyükler… Sincap, sansar, tilki, porsuk, yaban keçisi, vaşaklar… Sayısı 1500’ü aşan bitki türü… Tunceli’deki Munzur Vadisi Milli Parkı 1971’de koruma altına alınan 42 bin hektarlık bir doğa harikası… Kamp ya da piknik yapmak, trekking ya da dağa tırmanmak isteyenlerin Ovacık ilçesinden dolmuşlarla ulaşabileceği park ülkemizin en büyük milli parklarından biri.
1985 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınan Göreme Milli Parkı, Erciyes ve Hasan Dağ başta olmak üzere birçok dağın patlaması sonucu oluşan tüflerle kaplı masalsı bir alan. Burası peri bacalarının, kayalara oyulmuş mağaraların, yeraltı şehirlerinin, doğal ve kültürel dokunun harman olduğu eşsiz bir coğrafya.
2.543 metre yükseklik ve 130.241 dekar genişliğindeki Uludağ Milli Parkı ülkemizde kış turizmi denince akıllara gelen ilk yer. 13 ayrı pistte kayak imkanı sunan ve kış sporlarının en verimli adreslerinden olan park, yaz aylarında da kamp kurmak, trekking yapmak ya da piknik gibi günübirlik aktivitelerde bulunmak için tercih edilebiliyor.
Hititler’in başkenti olmuş Hattuşaş, günümüzdeki adıyla Boğazköy, dünyanın ilgi gösterdiği bir antik kent. O döneme ait kalıntıların bulunduğu bölge 1988 yılında Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı adıyla koruma altına alınmış. Çorum ili sınırları içindeki park, tarih-kültür-arkeoloji meraklıları için mutlaka görülmesi gereken bir bölge.
Konya’da, Dedegöl Dağları’nın gölgesinde muhteşem göl manzarasıyla dikkat çeken Beyşehir Gölü Milli Parkı 1993 yılında koruma altına alınmış. Yaban ördeklerinin, pelikanların, balıkçıl kuşların göç yolculuklarındaki ana duraklarından biri bu park. 86.855 hektarlık alan bir doğa harikası ve fotoğraf severlerin yolu düştüğünde görmeden geçmediği bir coğrafya.
Karagöl ve Sahara Yaylası olarak iki bölümden meydana gelen milli park Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunuyor. Yalnızçam Dağları üstündeki Sahara Yaylası yeşilin en güzel hallerini, Karagöl ise gökyüzünden üstüne düşen ışıkla olağanüstü maviyi anlatıyor izleyene. Karagöl-Sahara Milli Parkı’na her yıl binlerce kişi ruhunu ve bedenini dinlendirmek için geliyor.
Antik Physkos şehri kalıntıları, Amos harabeleri, Gâvur Sancağı, Marmaris Kalesi… Kızılçam başta olmak üzere meşenin, çınarın ve hatta endemik türlerden sığla ağacının hâkim olduğu orman formasyonu… Balıkların, memeli ve sürüngenlerin, kuşların ve böceklerin yaşam alanı Marmaris Milli Parkı, Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde 33.350 hektarlık alanı kaplıyor.
5,351 okunma