DOĞANIN EN SEVİMLİ KEMİRGENLERİ: SİNCAPLAR
Çizgi film karakteri olarak en çok tercih edilen hayvanlar arasında sincaplar da bulunuyor. Bu durumu öğrenme merakları, saklama dürtüleri, pofuduk tüyleri derken alabildiğine sevimli olmalarına bağlamak yanlış olmaz. Anadolu’nun bazı yerlerinde çekelez adıyla bilinen bu minik canlıların gerçek dünyasına gelin kısa bir göz atalım.
Sincapların kürk rengi, sarıdan kızıla uzanan renk aralığındadır ve türüne, yaşadığı coğrafyaya göre değişiklik gösterebilir. Boyu 20-25 cm civarında olan bir sincabın kuyruğu da neredeyse aynı uzunluktadır. Fiziki yapısında kuyruğu kadar dikkat çeken diğer bir unsur da iri yapılı parlak gözleridir.
Havada bir kuş gibi süzülen sincap göremezsiniz elbette ama bir daldan birkaç metre ötedeki diğer dala kollarını ve bacaklarını açarak uçarcasına atlayan sincap görmeniz muhtemeldir. Çok iyi zıplar, çok iyi tırmanırlar. Bir ağacın gövdesini baş aşağı ve baş yukarı rahatlıkla boydan boya katedebilirler.
Yuvalarını ya ağaçların tepelerine doğru ya çatallaşmış dalların köklerine yakın bir yere yaparlar. İçini otlarla doldurarak yumuşak bir zemin hazırlar ve yavrularını burada doğururlar. Bir sincabın gebelik süresi 30-40 gün kadardır. Tek seferde 3 ile 7 arasında yavru dünyaya getirebilirler.
Zaman zaman minik böcek de yiyen sincaplar aslında otobur canlılardır. Bitki tohumlarını, iğne yapraklı ağaçların dallarını, mantar, kozalak, palamut, ceviz, fındık ve bademi severek tüketirler. Buna karşılık neredeyse tüy gibi hafiftirler, bir sincabın ağırlığı 25-50 gram arasında değişebilir.
Ceviz, fındık, palamut gibi besinlerin stoğunu yapmayı, yani daha sonra yemek üzere saklamayı çok severler. Ne var ki sakladıkları yerleri zaman içinde unuturlar. Unutuldukları yerde filizlenip kök salan bitkiler zamanla ağaca dönüşür. Bazı bölgelere ağaçlanma çoğalsın diye sincap bırakılması da bilinen bir uygulamadır.
Ne kadar meraklı olduklarını anlamak için hareketlerini izlemek bile yeterlidir. Öğrenme dürtüsü gelişmiş olan sincaplar henüz birkaç aylık iken eğitilip evcilleştirilebilirler. Fakat üç aylıktan büyük bir sincabı eğitmek o kadar kolay olmayacak, kemirgen olan canlının ev ortamıyla uyumu zorlaşacaktır.
Ortalama ömrü 7-8 yıl olan sincapların en bilinen çeşitleri arasında boz sincap, kızıl sincap, Sibirya çizgili sincabı, Kuzey Amerika gri sincabı, Hint kırmızı sincabı bulunur. Ülkemizde İstanbul’un ormanlık alanlarında da Doğu Karadeniz’de de Toros Dağları’nda da sincap görmek mümkündür.
22,295 okunma