Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25743
post-template-default,single,single-post,postid-25743,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BÜYÜK İSKENDER’İN HAYATI

Büyük İskender, asıl adıyla III. Aleksandros gelmiş geçmiş en büyük tarihi karakterlerden… Hiçbir kralın düşleyemediği toprakları fetheden, imparatorluğunun sınırlarını genişletmek amacıyla ömrü seferlerde geçen zeki ve cesur İskender, tarihin en ilham veren isimlerinden biri olarak popüler kültürde de sıkça karşımıza çıkıyor. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen, kendisinden sonra gelen birçok komutana ve lidere ilham vermiş Makedon kralın hayatı ve başarıları yazımızda.

1#

Elde ettiği başarılardan sonra adı Büyük İskender olarak anılan Antik Makedonya Krallığının en başarılı lideri, M.Ö. 356’da günümüzde Makedonya ve Yunanistan sınırları arasında kalan Pella kentinde dünyaya gelir. Babası Kral II. Filip’in birçok eşi olsa da belki de İskender’in annesi Epir kralının kızı Olympias’ı çok sevdiğinden çocukları arasında göz bebeği İskender olur. Çocukluğu lir çalarak, ata binerek, dövüş ve kılıç eğitimi alarak ve belki de en önemlisi dönemin en ünlü filozof ile tarihçilerinden dersler görerek geçer. Tam manasıyla Makedon bir soylu olarak yetiştirilir.

2#

16 yaşına kadar ünlü filozof Aristoteles tarafından eğitilen İskender’in bu eğitimi için babası II. Filip, Aristoteles ile bir anlaşma yapar. Oğlunun eğitimi karşılığında, daha önceden yağmaladığı ve köleleştirdiği; Aristoteles’in memleketi olan Stagira’yı tekrar özgürleştirir ve sürgüne gönderdiği esirleri azat eder. Aristoteles bu anlaşmaya karşılık İskender’i din, ahlak, felsefe, mantık, tıp ve sanat dallarında sıkı bir eğitimden geçirir. Ayrıca Yunan mitolojileri konusunda da oldukça bilgi sahibi olacak bir şekilde eğitilen İskender, aldığı bu din eğitimi ile ilerleyen yıllarda kendisinde var olduğuna inandığı tanrısal gücü de hissetmeye başlayacaktır.

3#

Babasının bir suikaste uğrayıp ölmesiyle Antik Makedonya Krallığının tahtını 20 yaşında devralan İskender, “Yunanistan Lideri” unvanı ile ödüllendirilir. Bu unvan, ileride Pers topraklarını fethetmek için bir araya getireceği Yunanlılar ve orduları için oldukça önemlidir. Daha tahta çıkar çıkmaz çok geniş alana yayılan Makedonya Krallığının bazı bölgelerinde isyan çıkar ancak İskender bu isyanları bastırır ve ordusundan tam bir bağlılık sözü alarak, askerlerini doğu topraklarına koşulsuz bir şekilde peşinden sürükler.

4#

Sefere çıkarken güçlü ordusunun kadrosuna mimarlar, mühendisler, bilim insanları, tarihçiler, saray bürokratları ve medyumlar da eşlik eder. Anadolu’nun fethinin ardından Hazar kıyılarını, Afganistan’ı, Mısır’ı ve Hindistan’ı fetheden İskender’i özellikle Mısır’da coşkuyla karşılarlar ve kendisine firavunların geleneksel çifte tacı hediye edilir. Kendisini Yunan tanrıları ile bir tutan hatta bazı söylentilerde Zeus’un oğlu olarak geçen İskender, hayatı boyunca “Dünyanın sonu”na ve ”Büyük Dış Deniz”e ulaşmak için uğraşır. Seferleri boyunca kendi ismini taşıyan 20’ye yakın şehir ve bölge inşa eden İskender’in şehirleri arasında günümüze ulaşanlardan en ünlüsü Mısır’daki İskenderiye ve Hatay’daki İskenderun’dur.

5#

Babil’de sulama kanalları, Basra Körfezi’nde yeni kentler kurmayı planladığı içkili bir gecenin sonunda kimi kaynaklara göre hastalıktan kimi kaynaklara göre de zehirlenerek M.Ö. 323’te 32 yaşında hayata veda eder. Cenazesi altın bir tabut ile İskenderiye’ye götürülür. Ölmeden önce kendisine sorulan imparatorluğu sizden sonra kim devralsın sorusuna “En güçlünüz!” diye cevap verecek kadar kendine güvenen Büyük İskender’in mezarının yeri hâlen bilinmemektedir. İskender’in vefatının ardından Antik Makedonya Krallığı dört parçaya bölünür ve her birini farklı bir kral yönetir. Yunanistan’ı yöneten Cassander, Büyük İskender’in annesini, eşini ve tahtta hak iddia etmesinin önüne geçmek için çocuğunu katlederek, İskender’in soyunu tamamen ortadan kaldırır. Önemli bir Fenike kralı olanı Abdalonymos’a ait olduğu düşünülen kral lahdinin uzun cephesinde Makedonya Kralı Büyük İskender’in Perslerle yaptığı savaşlara ilişkin rölyefler bulunduğu için “İskender Lahdi” olarak anılır. Bu ünlü lahdi Osman Hamdi Bey, 1887’deki Lübnan’ın Sayda kentinde yapılan arkeolojik kazılarda bulur ve İstanbul’a getirilir. Lahidin kapağında İskender, Pers kıyafetleri içinde betimlenir ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki en önemli eserlerin başında gelir.

 8,192 okunma

Derya Ülkar