Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20062
post-template-default,single,single-post,postid-20062,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BENZEŞEN VE AYRIŞAN ÖZELLİKLERİYLE GEYİK AİLESİ

Geyiklerin masallardaki rolü genellikle ruhsal rehberlik üzerinedir. Rüyasında masal kahramanının karşısına aniden bir geyik çıkar ve onu takip etmesi gerektiğini bakışlarıyla anlatır. Geyiğin gittiği yön kahramanın da gitmesi gereken yöndür. Farklı kültürlerde doğanın bu muhteşem canlısına biçilen başka roller de vardır… Mesela dönüşümün temsilcisi kabul edilirler ki bunun nedenine birazdan geleceğiz. Gelin otçul, çift toynaklı takımından olan bu hayvanları en gerçek halleriyle tanıyalım.

1#

Geyiklerin bazı türlerinde dişilerin de boynuzları vardır fakat genel olarak sadece erkeklerin boynuzları bulunmaktadır, hatta çatallı boynuzlara sahip tek hayvan grubu da onlardır. Kimi türlerin boynuzları gözlerinizi alamayacağınız kadar görkemlidir. Erkek geyikler aralarında düello yapacakları zaman boynuzlarını kullanırlar.

2#

Geyikler her yıl boynuz değiştirirler. Önce eskisi düşer sonra başının üstünden yenisi filizlenmeye başlar. Yeni boynuzlar, içinden kan damarlarının geçtiği büyüyüp gelişmesini sağlayacak yumuşak dokulu bir kılıfa sahiptir. Bir süre sonra buradaki kan dolaşımı durur ve boynuzlar sertleşip kemiksi bir yapıya kavuşurlar. Zamanı gelince de yenisine yer açmak üzere düşerler. Geyikler bu halleriyle dönüşümün ve yenilenmenin simgesi kabul edilirler.

3#

Geyiklerin gözleri kafalarının yan taraflarındadır ve bu özellikleri sayesinde tam 310 derecelik bir görüş açısına sahiptirler. Güneş doğmadan az önceki vakitler son derece net gördükleri zamanlardır. Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşayan Ren geyikleri ise morötesi dalga boyundaki ışınları bile algılayabilirler.

4#

Anadolu’da geyik yavrusuna ceylan dense de doğrusu bunların iki farklı tür olduğudur. Geyik yavrusuna ceylan denmesinin nedeni ise sevimli miniklerin birbirlerine oldukça benzemeleridir. Geyik yavrularının üstünde olgunlaştıkça kaybolan beyaz benekler bulunur ve bu benekler doğanın içinde saklanıp korunmalarını kolaylaştırır. Fakat alageyikler olgunlaştıklarında da beneklerini korumaya devam eden türlerdir.

5#

Tüm erkek geyikler boynuzlu canlılardır dedik ama bu genellemenin dışında kalan bir tür bulunuyor! Çin geyikleri… Adını aldıkları bölgede yaşayan geyik türlerinin boynuzları yok olmasına yok fakat onlar da diğer geyiklerde olmayan 8 cm. uzunluğunda köpek dişlerine sahipler…

6#

Ülkemizde de kiminin soyu tükenme noktasına gelmiş olan geyik türleri bulunmaktadır. Anavatanı Anadolu olan alageyik, ülkemizde yaşayan en büyük kara memelilerinden olan kızılgeyik onlardan bazılarıdır. Fotoğrafta gördüğünüz karaca için ise ülkemizde en çok görülen geyik türüdür diyebiliriz.

7#

Geyikler, kürkleri kahverengi tonlarında olan hayvanlardır fakat bir de beyaz geyik efsanesi vardır. Efsane denmesinin sebebi çok nadir görülebilen, neredeyse sadece efsanelerde geçen canlılar olmasından kaynaklanır. Çok nadir de görülse kimi geyiklerin beyaz olmasının nedeni doğal rengini kaybetmesine sebep olan lösizm isimli anormal bir durumdur.

 3,144 okunma

akin aksoy