8 Maddede Şimdi Orada Olmak Vardı Dedirten Güzellikleriyle Giresun
Aksu ile Baltama vadileri arasında, denize doğru uzanan bir yarımada üzerindeki Giresun, Karadeniz bölgesinin nadide şehirlerinden bir tanesi. Birbirinden güzel yaylaları, fındık bahçeleri ve tarihi zenginliği ile her yıl çok sayıda turistin ilgisini çekiyor. Bizler de doğa ile tarihin iç içe geçtiği, kirazın anavatanı, fındık diyarı Giresun’u sizler için araştırdık ve bir liste hazırladık.
Bir Miletos kolonisi olarak kurulan Giresun, 1397’de Türkmen Beyi Emir Oğlu Süleyman tarafından fethedilip Türklerin kontrolü altına geçmiştir. İsmini nereden aldığına dair birçok söylenti vardır ancak en bilineni, Yunanca bir isim olan ‘‘Kerasus’’un sonraları buraya gelen Romalılar tarafından ‘‘Cerasus’‘ olarak değiştirilmiş olmasıdır. Bölgede bol miktarda yetişen kirazdan dolayı bu ismi almıştır. Bir diğer rivayete göre ise Spartacus isyanını bastıran komutan ‘’Kerasus’’tan gelmiş olabileceği ve zamanla da Giresun olarak dillere yerleştiğidir.
Şehrin başlıca yapıları arasında olan Giresun Müzesi, 1. yüzyıldan kalma tarihi bir yapıdır. Kilise olarak tasarlanan binanın ismi Gogora Kilisesi olarak bilinir. 1923 yılına kadar ibadethane olarak kullanılmış, 1948-1967 yılları arasında da cezaevi olarak işlev görmüştür. Restore edilmesinin ardından, içinde Tunç, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserlerin sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüştür.
Şehrin kuzey kısmında bulunan Giresun Kalesi’nin, Pontus Kralı 1. Farnakes Dönemi’nde yaptırıldığı biliniyor. Bölgenin en yüksek yerinde bulunan kaleye ulaşmak için 500 metrelik bir yol kat etmeniz gerekiyor ama Giresun’un en etkileyici manzarası da bu kaleden görünüyor. Burası, güneşin batışını en romantik haliyle izleyebileceğiniz, en iyi panorama fotoğrafları çekebileceğiniz, kale eteklerinde bulunan restoranlarda keyifli vakitler geçirebileceğiniz bir yer…
Karadeniz bölgesindeki iki adadan biri olan Giresun Adası (Aretias) kıyıdan 1,6 km açıklıkta bulunmakta… Adada farklı dönemlere ait sur kalıntıları, kuleler ve manastır gibi pek çok kalıntı yer almaktadır. Rivayete göre Herkül’ün altın postunu aradığı, Yunanlıların Hz. Yusuf heykelini aramak için seferler düzenlediği, hatta Amazon kadın savaşçıların erkeklerden uzak bir yaşam kurarak burada yaşadığı söylenmektedir. Adada dikkat çekici bir diğer detay da dilek taşı olarak kullanılan ve ziyaretçiler tarafından sıkça merak edilen Hamza Taşı’dır.
Meşhur Karadeniz mutfağı dışında Giresun denince ilk akla gelenlerden biri de fındıktır. İsmini kirazdan almış olmasına ve meyvenin dünyaya yayılmasını sağlamasına rağmen Giresun fındığın başkenti olarak bilinir. Nisanda ağaç dallarının yeşillendiği, mayıs-haziran gibi çotanakların patlamasıyla fındıkların göründüğü ve ağustosun başlarında da hasadın başladığı Giresun’da geçimin büyük bir bölümü fındıkla sağlanmaktadır.
Giresun, özellikle yayla turizminin geliştiği bir şehirdir. Kümbet Yaylası ise doğa turizmi açısından şehrin en popüler yerlerinden biridir ve tam 1640 metrelik rakıma sahiptir. Turistler tarafından genellikle kamp veya piknik alanı olarak tercih edilen Kümbet Yaylası, tertemiz havası ve yemyeşil ağaçlarıyla görenleri kendine hayran bırakır. Eğer ziyaretinizi temmuz ayında yaparsanız bölgede düzenlenen ünlü Kümbet Yayla Şenlikleri’ne de katılabilirsiniz.
Giresun’un turizme elverişli yaylalarından bir de Sis Dağı Yaylası’dır. Görele ilçesinde bulunan yayla, Aladağların en yüksek tepesi olarak bilinen yerdedir. Tam 1950 metrelik zirvededir ve Karadeniz bölgesinde denize en yakın yayla olma unvanına sahiptir. Adeta bulutlar arasında kaybolduğunuzu hissedeceğiniz ve yaşattığı görsel şöleni uzun süre unutmak istemeyeceğiniz yaylada, her yıl temmuz ayında büyük ilgi gören Sis Dağı Şenlikleri düzenleniyor.
Dereli ilçesinde yer alan şelale, Kuzalan Köyü’nde bir tabiat parkının içinde bulunmakta. Son zamanlarda bölgede artan turist sayısı nedeniyle de ülkemizde yeni turizm rotalarından biri olarak dikkat çekmekte. Kuzalan Şelalesi’nin merkeze yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafede olması ve yol üstünde bulunması da ulaşımını daha kolay bir hale getirmiştir. Giresun seyahatiniz esnasında Kuzalan Şelalesi’ni ve tabiat parkını da mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
1,300 okunma