Türkiye’nin 10 Efsanevi Futbolcusu
Futbolun Türkiye’deki geçmişi 19. yüzyılın sonuna dayanıyor. Bu hikâyede attığı ya da kurtardığı gollerle, verdiği inanılmaz paslarla, maçların kaderini değiştiren, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin unutulmayan birçok sporcumuz yer alıyor. Herkes bilir ki futbol asla sadece futbol değildir bu yüzden bu efsanevi isimlerin gördüğü saygıyı sadece başarılı oyunları ile açıklamak mümkün değil. Onlar hem ülkemizde hem de uluslararası arenada futbol yetenekleriyle konuşulmuş ve oynadıkları takımlarının sembolü haline gelmiş isimler… Türkiye’nin efsanevi futbolcularını listemizde bir araya getiriyoruz.
“Ver Lefter’e yaz deftere” deyimiyle golcülüğü tescillenen “Futbolun Ordinaryüsü” Lefter sadece Fenerbahçe taraftarının değil tüm futbolseverlerin gönlünde taht kurdu. Fenerbahçe semtinde heykeli bulunan büyük forvet 2012’de vefat ettiğinde ülkenin dört bir yanındaki sevenleri Lefter’i uğurlamak için Büyükada’ya akın etti.
Futbolun “Taçsız Kral”ı Metin Oktay, kalenin ağlarını delen golüyle futbol tarihimizde unutulmaz bir yer tutar. Galatasaray’a olan derin sevgisiyle taraftarların saygısını kazanan Metin Oktay, Avrupa’da da futbol oynamasına rağmen jübilesini gönlünü verdiği Galatasaray’da yaptı ve aradan ne kadar zaman geçerse geçsin her zaman Sarı Kırmızılılar’ın Taçsız Kralı olarak kaldı.
Hakkı Yeten gönülden sevdiği Beşiktaş’ta futbol oynadı, teknik direktörlük yaptı hatta kulüp başkanı oldu. Takımda üstlendiği her görevde hem oyunculardan, hem yöneticilerden hem de taraftarlardan büyük sevgi ve saygı gördü, Beşiktaş’ın “Hakkı Baba”sı oldu, heykeli dikildi, adı stadyuma verildi ve hatırası asla zihinlerden silinmedi.
Fenerbahçe’nin ve Milli Takım’ın hem basketbol hem de futbol takımlarında forma giyen Can Bartu böylece dünya spor tarihinde bir ilke imza attı. Türkiye’den sonra İtalya’da da futbol oynayan Can Bartu’nun isminin Fenerbahçe Marşı’nda bile geçiyor olması onun camia için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin gördüğü en iyi kalecilerden biri olan Turgay Şeren tüm futbol kariyerini adının özdeşleştiği Galatasaray’da geçirdi. Milli takım ile 1951 yılında çıktığı zorlu Almanya deplasmanında yaptığı inanılmaz kurtarışlarla “Berlin Panteri” unvanını kazandı.
Beşiktaş denildiğinde akla gelen ilk isim Süleyman Seba… Bu isim Türk spor camiasında o kadar büyük saygı görüyor ki, Süleyman Seba’nın adına heykeller dikiliyor, ismi caddelere veriliyor. Futbolculuğu gibi başkanlığı da dillere destan olan sporcu aynı zamanda İnönü Stadyumu’nda atılmış ilk golün de sahibi.
Fenerbahçe’nin efsanevi golcüsü Cemil Turan sarı lacivert formayla tam 194 gol attı, üç kez gol kralı oldu. Milli takımda sergilediği performans ile Altın Şeref madalyası kazandı. Futbolculuğu bıraktıktan sonra ise takımının yönetici kadrosuna dâhil oldu.
Beşiktaş’ın efsanevi forveti Şükrü Gülesin adını 1.91’lik boyu ve kornerden attığı goller, başarılı penaltı vuruşları ile futbol tarihine yazdırdı. Ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da başarılı performans sergiledi.
Galatasaray’ın ilk Türk teknik direktörü olan Gündüz Kılıç, aynı zamanda Sarı Kırmızlılar’ı şampiyon yapan ilk Türk antrenör de olmuştur. “Baba Gündüz” , Metin Oktay’ı İzmir’de izlemiş ve yöneticilere “Bu çocuğu kaçırmayın.” diyerek Türk futbol tarihine çok önemli bir katkı sağlamıştır.
Fenerbahçe’nin başarılı kalecisi Cihat Arman inanılmaz kurtarışlarıyla “Uçan Kaleci” lakabına layık görülmüştü. Giydiği kanarya sarısı rengindeki formasıyla adeta uçarak yaptığı kurtarışlar “Sarı Kanarya” deyimini takımla özdeşleştirdi ve bunun sonucunda Fenerbahçe takımının sembolü Sarı Kanarya oldu.
7,449 okunma