Kolları Tarihi Kucaklayan 8 Köprü
Dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın köprülerin tek bir misyonu vardır, o da iki tarafı birbirine bağlamak… Kurulan her köprü kollarıyla aralarında engel bulunan yakaları birleştirirken aslında sadece kuru kara parçalarını değil insanla insanı birleştirir, tarihin akışına hizmet eder. Ülkemiz de yüzlerce yıl içinde farklı toplumlar tarafından yapılmış birbirinden güzel, heybetli, estetik taş köprülerle örülü ve şimdi bu köprülerin 8 tanesi huzurlarınızda…
Evliya Çelebi’nin onca yer gezdikten sonra “Anadolu’da inşa edilen köprüler arasında en üstünü” dediği Malabadi Köprüsü, Silvan’da Batman Çayı üstünde kurulmuş. Artuklu eseri bu köprünün heybetini ise en iyi Fransız mimar Albert Gabriel’in “Ayasofya’nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer.” cümlesi özetliyor.
Arhavi’de iki derenin Ortacalar ve Küçük Köy altındaki birleşim yerinde birbirine dik açı oluşturacak şekilde kurulmuş iki köprü… İkisi de tek gözlü olan köprüler 18. yüzyılda yapılmış. Zarif mimarisi ve karaya doğru uzanan kollarıyla doğanın doğal bir parçası izlenimi uyandırıyor.
Dünyanın en uzun taş köprüsü 174 kemerle Ergene Nehri üstüne kurulmuş Uzun Köprü’dür. 18 yıl süren inşası 1443 yılında tamamlanmış ve Osmanlı döneminde sıklıkla ordunun Avrupa’ya geçiş güzergâhı olarak kullanılmış.
Mimar Sinan, en sevdiği eserlerinden olan Büyükçekmece Köprüsü’nü bakın nasıl anlatmış: “Gece gündüz sebep oldu duaya, / Geçit oldu hep zengine fukaraya. / Şaşılası, hoş bir köprüdür, eşsizdir. /Uzun boylu, hilal kaşlı bir güzeldir.” Geçmişte Büyükçekmece ile Mimar Sinan arasında karayolu bağlantısı olan köprüyü bugün sadece yayalar kullanıyor.
Dünyada üstünde çarşı olan dört köprüden bir tanesi Irgandi Köprüsü… Geçmişte sıra sıra dizilmiş dükkânlarıyla kalabalıkları ağırlayan çarşı, sel, deprem, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman kuvvetlerce dinamitlenme dâhil büyük badireler atlamış. Yapılan restorasyonlarda biraz şekil değiştirdiyse de günümüze kadar ulaşmayı başarmış.
Manavgat ve Serik ilçelerini birleştiren eserin tarihi 4. yüzyıla dayanıyor. Şiddetli yağışlarla bir ayağı yıkılma tehlikesi geçiren Köprüçay üzerindeki yedi kemerli köprüde geçtiğimiz yıllarda güçlendirme çalışmaları yapıldı.
Varda Köprüsü 2.Abdülhamit döneminde, Bağdat Demiryolu projesi kapsamında, Osmanlı-Alman işbirliği ile 19. yüzyıl başlarında inşa edilmiş, bu yüzden Alman Köprüsü olarak da biliniyor. Coğrafyanın zorlu koşullarına rağmen 200 metre uzunluğunda 99 metre yüksekliğinde yapılan bu devasa yapıtın uluslararası haklı bir ünü de bulunuyor.
Aras Nehri üzerinde, farklı renklerde taşlarla 130 metre uzunluğunda yedi gözlü estetik harikası bir köprü… 13.yüzyılda inşa edilen eser adını yakınlarda mezarı bulunan Çoban Abdal isimli bir dervişten alıyor.
2,380 okunma