7 Madde ile Avrupa Şampiyonu Olan Milli Takımımız ve Ampute Futbol
“Ampute futbol nedir?” sorusu eğer Arena’da oynanan final maçından önce sorulsaydı, muhtemelen büyük kısmımız uzun bir süre duraksardı. Ama 9 Ekim 2017 günü İngiltere’yi mağlup ederek Avrupa Şampiyonu olan Milli Ampute Futbol Takımımız sayesinde artık çoğumuz bu spordan haberdarız. Henüz yeni tanıştığımız için detaylarına hâkim değilsek de hepimiz, hem futbolcularımızı hem de önümüzdeki günlerde daha sık duyacağımız “ampute futbol”u tanımaya hevesliyiz. Şampiyonlarımızı ve bu sporu size biraz daha yakınlaştırmak için 7 maddelik bir liste derledik.
Ampute futbol, sporcuların “kanadyen” denilen koltuk değneklerini kullanarak oynadıkları bir futbol türü… İngiltere bu spor türünü İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ilk kez ortaya çıkardığında gazileri rehabilite etmeyi amaçlamış. Spor, yıllar içinde dünyaya yayılmış, ülkelerde ligleri, federasyonları kurularak sistematiği belirlenmiş. 1998’den beri de Avrupa ve Dünya Şampiyonaları düzenleniyor.
Türkiye’de ise Ampute Futbol Takımı ilk olarak 2003 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarına başladı. Daha sonra Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 2004 yılında bu sporu faaliyet programına aldı. Önceleri sadece gazilerden oluşan takıma sonraları siviller de dâhil oldu. 2009’da Süper Lig ve 2012’de 1. Lig kuruldu ve ilk etapta birkaç takımla başlayan Lig’de bugün 27 takım futbol oynuyor.
Ampute futbolun kuralları biraz daha farklı. Örneğin bir takımda kaleci ile birlikte yedi kişi bulunuyor. 25’er dakikadan iki devre oynanıyor ve devre arası 10 dakika… Sınırsız oyuncu değişikliği yapılabiliyor, müsabaka sırasında çıkan oyuncu tekrar oyuna girebiliyor.
Ampute futbolun ülkemizde dikkatleri çekmesi, İstanbul Arena’da oynanan final maçıyla ve takımımızın finale kadar tek gol yemeyen İngiltere’yi 2-1 mağlup etmesiyle mümkün oldu. Oysa Milli Takımımız 2005 yılından bu yana birçok uluslararası başarıya imza atmıştı.
Final maçı sonrası takımın ilk sivil ve en genç oyuncusu Barış Telli en çok konuşulan isim oldu. Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonluğu’nu kazandığında sergilediği sevinç gösterileriyle dünyanın spor gündemine oturdu. Barış, Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü bitirmişti. Çocukluğundan beri şampiyonluğa oynadığı bir maçın hayalini kurduğunu, “Kurduğum hayalleri öylesine yaşıyor, o duyguya öylesine giriyordum ki, dakikalarca ağlıyordum!” sözleriyle açıkladı.
Takımın kaptanı Osman Çakmak’ın bir “gazi” olduğunu da bu şampiyonluk sonrasında öğrenildi. Feyyaz Gözaçık, Alican Kuruyamaç, Muhammet Yeğen, Rahmi Özcan, Serkan Dereli, Fatih Şentürk, Fatih Karakuş, Selim Karadağ, Kemal Güleş, Ömer Güleryüz, Mehmet Yunsur; hepsi birlikte, engelli engelsiz hepimize birer başarı hikâyesi ve bir şampiyonluk hediye ettiler.
Başarılarıyla göğsümüzü kabartan Milli Ampute Futbol Takımımız 2018 yılında ise Avrupa Şampiyonu olarak ülkemizi Meksika’daki Dünya Şampiyonası’nda temsil edecek.
1,774 okunma