İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ İLE ÖNE ÇIKAN HAVALİMANLARI
Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği havalimanları, benzer mimarileri ile birbirinin aynısı gibi gözükse de değişik özellikleriyle öne çıkan ve isminden sıkça söz ettiren mekânlara dönüşebiliyor. Yazımızda dünyanın farklı noktalarındaki havalimanlarını ve dikkat çeken mimari özelliklerini listeledik.
2018’de hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı, 1 milyon 400 bin metrekarelik ana terminal binasıyla dünyanın sayılı havalimanları arasında yer alıyor. Türk-İslam sanatından ve mimarisinden ilham alınarak tasarlanan havalimanında doğaya duyarlı, sürdürülebilir, kullanımı kolay teknolojik donanımlar ve alanlar bulunuyor. Havalimanına gelen misafirlere sunulan hizmetlerin yanı sıra laleye benzeyen Hava Trafik Kontrol Kulesi ile dikkat çeken havalimanının 90 metre uzunluğundaki kulesi, dünyanın önde gelen tasarımcılarının imzasını taşıyor.
Hem Singapur’un hem de Güneydoğu Asya’nın en büyük havalimanı olan Changi Havalimanı, defalarca “Dünyanın En İyi Havalimanı” ödülüne layık görüldü. Sanat merkezleri, sinema salonları, dikkat çekici heykelleri, kelebek parkı, asma trambolini ve kaktüs bahçesinin yanı sıra içinde kendine ait bir ormanı ve dünyanın en uzun yapay şelalesinin bulunduğu havalimanında uçak beklerken vakit geçirmek pek de sıkıcı olmasa gerek.
2024’te dünyanın en iyi havalimanı ödüllerini alan Hamad Uluslararası Havalimanı, ayrıca “Alışveriş Kategorisinde Dünyanın En İyi Havalimanı” ve üst üste dokuz kez “Orta Doğu’nun En İyi Havalimanı” ödüllerine layık görüldü. 2014’te açılan havalimanında lüks mağazalar, dünyaca ünlü sanat koleksiyonları, sayısız restoran seçenekleri bulunuyor. 6.000 metrekarelik kapalı alanda, son teknolojiyle donatılmış tropikal bir bahçeye sahip olan havalimanında dünya çapındaki sürdürülebilir ormanlardan elde edilen 300’den fazla ağaç ve 25.000’den çok bitki bulunuyor.
Modern ve geleneksel çizgilerin bir arada şekillendiği Seul’daki Incheon Havalimanı, 2001’de açıldı ve pek çok kez ödül aldı. Müze, tiyatro ve botanik bahçe gibi alanların bulunduğu havalimanının bekleme salonları ilginç mimari tasarımıyla dikkat çekiyor. İki ada arasında yapılan yapay dolgu alan üzerine inşa edilen havalimanı, Kore sanatını, geleneklerini, kültürünü ve vizyonunu yansıtıyor.
Masaj salonları, yüzme havuzları, spor salonları, sinema ve Eskimoların geleneksel mimarisinden yola çıkılarak dizayn edilen iglo (Eskimoların kar evi) tarzı uyku kapsülleri ile dikkat çeken havalimanı aynı zamanda dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapıyor. 1960’ta açılan ülkenin en büyük ikinci havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı’nın ortasında bir akarsuyun olduğu “Zen Garden” adlı bir bahçe de bulunuyor.
1974’te Paris’te hizmet vermeye başlayan Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı, Fransa’nın en büyük havalimanıdır. Üç ana ve iç içe geçmiş toplam dokuz adet terminal arasında ulaşımın CDGVAL adlı ücretsiz raylı sistemle sağlandığı havalimanında dünyaca ünlü markalar bulunuyor. Havalimanın yüksek tavanı ve seyir terası görkemli mimarisinin unsurları arasında yer alıyor.
1,046 okunma